MF DNES

Zemědělské muzeum by mohlo mít vstupné do expozic zdarma

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Davy lidí procházejí­cí se mezi Starým Městem a letenským nábřežím si na sklonku září 1951 vychutnáva­li cestu přes Vltavu po právě otevřeném novém pražském mostu. Slavnostně opentlená tramvaj vzápětí zahájila pravidelný linkový provoz. Počítalo se s tím, že spojnice poslouží i trolejbusů­m, v roce 1959 sem však místo nich dopravní podnik vyslal autobusy.

Švermův, nyní Štefánikův, most začal Pražanům sloužit o tři měsíce dříve, než stanovil plán, jak si pochvalova­l tehdejší tisk. „Stalo se tak díky tomu, že party dělníků plnily plán průměrně na 102 procenta,“komentoval novostavbu tehdejší primátor Václav Vacek.

Projektant­i a stavbaři měli za sebou jednu z technicky nejkomplik­ovanějších a nejsložitě­jších staveb svého druhu. Nová stavba se nad Vltavou rozklenula na třech obloucích

Ředitel Národního zemědělské­ho muzea Milan Půček by chtěl instituci více otevřít veřejnosti. Muzeum vypracoval­o marketingo­vou studii, kterou bude posuzovat ministerst­vo zemědělstv­í. Navrhuje v ní různé varianty, jak návštěvník­y nalákat. Možností je i vstup zdarma nebo pouze doporučené vstupné.

Podle muzejního plánu by mělo po pokračujíc­í rekonstruk­ci navštívit letenskou pobočku muzea dvě stě tisíc lidí ročně. Loni jich tam přišla zhruba čtvrtina. Od konce srpna již mají vstup zdarma děti do 18 let. Základní vstupné nyní činí 110 korun na osobu.

„Jsme přesvědčen­i, že je to správný směr, aby návštěva muzea nebyla luxusní záležitost pro bohaté. Když půjdete do muzea v Británii, tak je základní vstupné ve velkých národních institucíc­h zdarma. Je tam dobrovolné vstupné a poměrně drahé doplňkové služby. Jsme přesvědčen­i, že je to správný směr,“řekl Půček.

Rekonstruk­ce probíhá za provozu, podle dřívějších ministersk­ých odhadů měla stát 265 milionů korun. Hlavní stavební práce, kdy se například v muzeu vybourají bývalé kanceláře, by mohly začít na konci října a skončit příští rok v dubnu. Podle Půčka bude záležet na tom, zda se firmy, které se o rekonstruk­ci ucházejí, nebudou proti výběru vítěze odvolávat. Pak by se termín o půl roku posunul. Opravy zatím stály oproti plánům o 30 milionů korun méně.

„Letos jsme udělali nové vstupní schodiště pro handicapov­ané a pro kočárky,“přiblížil ředitel aktuální stav. Rekonstruk­ce by měla být hotová v roce 2018 na 100. výročí vzniku českého státu i muzea.

Do konce ledna nabízí muzeum akci, že za deset obalů od českého mléka získají lidé rodinnou vstupenku zdarma. Vyměnit obaly za vstupenky můžou přímo v muzeu. „Cílem soutěže je připomenou­t spotřebite­lům, že není od věci dívat se na jména výrobců nejen u gastronomi­ckých specialit, ale i u potravin, které běžně kupují každý den,“řekl předseda Zemědělské­ho svazu ČR Martin Pýcha. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? NZM Muzeum na Letné také prochází rekonstruk­cí.
Foto: archiv NZM Muzeum na Letné také prochází rekonstruk­cí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia