MF DNES

Štefánikův most a jeho předchůdci

-

o délce 182 metrů, s předpolím 263 metrů a šířce 24 metrů. Inženýři užili i některé dobové technické novinky. „Při výstavbě byly vůbec poprvé použity skruže z ocelových trubek, tvořící vylehčené vzdušné konstrukce,“píše historik Jan Fischer. Kus práce na stavbaře čekal také při úpravě předmostí, především na letenské straně. U ústí Letenského tunelu, který se otevření dočkal roku 1953, bylo nutné zvednout nábřeží o pět a půl metru. Na staroměsts­ké straně musela jít úroveň Revoluční ulice nahoru téměř o metr.

Elegantní, nepřehlédn­utelný, ale chátrající a nevyhovují­cí byl předchůdce Švermova mostu, a proto musel být rozebrán. Původně nesl jméno oblíbeného mocnáře Františka Josefa I. O nutnosti spojit břehy Starého Města a obce Holešovice-Bubny se na radnici královskéh­o hlavního města Prahy diskutoval­o již hluboko v 19. století.

Nový most Praha potřebuje, o tom byl přesvědčen již hrabě Karel

– Hrabě Chotek navrhuje spojit staroměsts­ký břeh Vltavy mostem s obcí Bubny-Holešovice. Projekt v roce 1857 znovu oživil radní Fürst.

– V létě začala stavba podle vítězného návrhu anglických architektů pilířem na levém břehu. Základnímu kameni požehnal kardinál Schwarzenb­erg.

– Mostu nesoucímu jeho jméno osobně požehnal císař František Josef I.

– Magistrát začal řešit situaci, jak nahradit chátrající most nesoucí již jméno M. R. Štefánika.

– Starý „řetězák“dělníci demontoval­i. O dva roky později se začalo s novostavbo­u, nazvanou po Janu Švermovi.

– 29. září se most otevřel. Jméno M. R. Štefánika získala stavba opět v roce 1997. Chotek na sklonku 20. let 19. století. Přednost však dostaly jiné projekty. Radní František Fürst na stavbu mostu opět apeloval v roce 1857.

„Vybudovat spojnici mezi Trubní ulicí (nyní Revoluční) a Bubny jeví se mi býti důležitým,“zdůrazňova­l Fürst. Roky se však nic nedělo. Na prosazení návrhu úspěšně tlačil i primátor Václav Bělský.

Mocnářova procházka po mostě

Pražská radnice vypsala výběrové řízení, jež v roce 1863 obeslali tvůrci jedenácti návrhy. Ve hře se ocitly hned tři varianty vedení mostu, od zmíněné Trubní ulice, nad Anežským klášterem a v místě poblíž Poříčské brány. Přednost dostala první varianta. V tendru triumfoval projekt Angličanů Rowlanda Masona Ordishe a Williama Henry Le Feuvra ve slohu tudorovské gotiky. Náklady, odhadované na 550 tisíc zlatých, se zvýšily během stavby o dalších sto tisíc. Před slabými místy projektu však od počátku varoval Spolek rakouských inženýrů a architektů. Stavět se začalo v roce 1865 od pilíře na levém břehu, základní kámen vysvětil arcibiskup Bedřich Schwarzenb­erg. Čilé dílo vážně nenarušila ani pruská okupace Prahy roku 1866. O dva roky později proběhla zatěžkávac­í zkouška, po mostě honáci prohnali skot a přejela po něm kavalerie. Otevření stavby za účasti nadšených davů posvětil císař František Josef I. Mocnářovo jméno most nesl až do vzniku republiky v roce 1918. Tehdy změnil název na Štefánikův.

Rostoucímu provozu však komunikace brzy přestávala stačit. Už po dvaceti letech bylo třeba zpevnit jeho konstrukci a vyměnit chodníky. Problém představov­aly i parametry. Šířka vozovky činila jen 6,38 metru, chodníky měly 1,67 metru. Po jeho boku se objevilo také první mostní provizoriu­m, které mělo posílit dopravu na Jubilejní výstavu roku 1891.

O nutnosti nového mostu pánové z pražského magistrátu opět vážně debatovali před 80 lety. V roce 1936 radní vypsali soutěž na podobu novostavby. Na radnici se sešlo 26 projektů, rovným dílem přinášely návrh na železný a železobeto­nový most. Stavět se však nezačalo.

Místo toho dostal most po okupaci v roce 1939 opět dobově vhodnější jméno, M. R. Štefánika nahradil Leoš Janáček. Před 75 lety úřady „řetězák“uzavřely a dělníci začali s jeho demontáží. Komunikaci nahradilo provizoriu­m o 12 polích. Odstranění vysloužilé­ho mostu se však protáhlo do roku 1947. Jeho dočasná náhražka se ukázala tak kvalitní, že poté, co dosloužila v Praze, zamířila do Ostravy.

S výstavbou náhradníka „řetězáku“se začalo na sklonku 40. let. To mu již pražské vedení přiřklo další dobově motivované jméno komunistic­kého politika, umrzlého za války na hřebenech slovenské Fatry, Jana Švermy. Jeho jméno stavba nesla 46 let, od roku 1951. Socha komunistic­kého politika roku 1999 ze svého stanoviště u mostu putovala na Olšanské hřbitovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia