MF DNES

Když Velkou jedou jen Češi

- Tomáš Macek reportér MF DNES

To byl ale debut! A hned dvojnásobn­ý. Charme Look, devítiletý tmavý hnědák ze stáje Orling, je při premiéře v nejslavněj­ším českém dostihu vítězem Velké pardubické.

A Martina Růžičková s ním při prvním pokusu slaví jako trenérka.

Pouze žokej matador Jan Faltejsek toto společenst­ví úspěšných debutantů narušuje, vždyť do Velké vyrážel včera podesáté, ověnčen už třemi tituly s klisnou Orphee des Blins z let 2012 až 2014.

„Oba ty koně jsou mašiny a perfektně se vodí,“porovnal nyní svoji bývalou šampionku s Charm Lookem. „Povahově jsou trošku rozdílní, ale jedou jako mašiny.“

Celý týden před Velkou byl Charme Look podle bookmakerů největším favoritem, teprve dvě hodiny před startem jej u nich „přeskočil“populární Nikas, na jehož triumf

Matěj Tomíček reportér MF DNES

Už je to 21 let, co cílem Velké pardubické proběhl na prvním místě Brit Charlie Mann na valachovi It’s a Snip. Bylo to naposledy, co vyhrál zahraniční žokej. A včerejšek na tom nic nezměnil, ba dokonce ani změnit nemohl. Žádný účastník z ciziny na startu nebyl.

O Velké pardubické se říká, že její odkaz rezonuje v celé Evropě. Britské sázkové kanceláře na ni vypisují kurzy. V Pardubicíc­h se srocují zahraniční reportéři. A v minulosti často vítězili i zahraniční koně a žokejové.

Tohle soukolí fungovalo, dařilo se mu a prosperova­lo.

Zahraničí k pardubické­mu závodišti patří. V úplných začátcích do Pardubic mířili koně z Německa, Itálie, Rakouska či Francie, v době komunismu vládli neporazite­lní sovětští koně a v devadesátý­ch letech s věčným smolařem Markem Stromským diváci na pardubické­m závodišti mocně sázeli.

Za Stromským, jenž o loňské prvenství přišel po dopingovém nálezu v Nikasově těle, dorazil též početný fanklub z jeho obce Štěpánkovi­ce, vybaven šálami ve žlutomodrý­ch stájových barvách.

„Máro, pojď, dneska to dáš,“křičeli z tribunky u padoku.

Jenže příliš brzy bylo jasné, že jejich přání zůstane nevyslyšen­o.

Ještě dříve odpadl další z favoritů. Nervově labilního Rabbit Wella s Váňou mladším sice v padoku chránili před ruchem okolí klapkami na očích, přesto opět jednou odmítl odstartova­t, a tak trenér Josef Váňa starší rozzlobeně vyřkl: „Asi půjde do důchodu. Nevyplatí se investovat do jeho přihlášek a přípravy.“

Stromský padl za Taxisem

Na Taxisu padl pouze Reaper, syn slavné Registany. Vzápětí se však ze sedla Nikase odporoučel Stromský. Jeho fanklub rychle měnil pokřik zase Češi měřili síly s konkurenty z Anglie nebo Irska.

Až do letoška, kdy tato symbióza dostala trhliny. Počtvrté od roku 2002 totiž nebyl na startu žádný zahraniční kůň ani žokej. Zraněného Slováka Lukáše Matuského musel na poslední chvíli nahradit Dušan Andrés. Byla to tedy ryze česká Velká pardubická.

„Pořadatelé podle mě zanedbali komunikaci se zahraniční­mi majiteli, trenéry a jezdci. Nechci na někoho házet vinu, třeba opravdu neměli koně, ale do budoucna by to chtělo zlepšit komunikaci, aby u nás zahraniční koně startovali,“myslí si žokej Josef Váňa mladší. Není sám, kdo kritizuje současné vedení. Podle zákulisníc­h informací předešlí šéfové platili zahraniční­m účastníkům dopravu a odpouštěli jim startovné. Tohle „kupování“však letos skončilo. Kohoutky vyschly.

„Slyšel jsem, že my v zahraniční nemáme žádné výhody, ale jezdíme tam. Tak proč bychom my nějaké výhody dělali zahraniční­m účastníkům? Ale jsme malá republika a měli bychom udělat důrazný krok k tomu, aby zahraniční účastníci přijeli,“myslí si žokej Josef Bartoš.

Jeho slova odmítá ředitel Dostihovéh­o spolku Martin Korba: „Nechceme zahraniční koně zvýhodňova­t proti domácím majitelům, přesto o ně stojíme. Už podnikáme kroky, aby se to zlepšilo.“

„Příští rok by to mělo být lepší. Je to pak jiné pro nás, pro média, pro všechny, zvedá to úroveň dostihu,“říká Váňa mladší. Podobně uvažuje i trenérka Martina Růžičková, včera vítězná. „Je to okořenění dostihu, když dorazí lidé z Anglie. Ale pořád jsou to takové pokusy,“naráží na to, že majitelé ze zahraničí nevozí v posledních letech vždy to nejlepší, co mají.

Loňský jediný zahraniční účastník Pasquini Rouge dorazil do cíle jako devátý, předloni irský Lambro bral v cíli dokonce poslední, sedmnácté místo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia