MF DNES

VRÁSKY s nadhledem

Stejně jako puberta nebo těhotenstv­í je i menopauza hormonální tornádo, které se na pleti odrazí lecjakým nevítaným projevem. Se správnou péčí se ale dají nevítané změny docela dobře zvládnout.

- text: karolína demelová karolina.demelova@mfdnes.cz

Na rovinu, období menopauzy není rajská zahrada a žádná příjemná překvapení od svého těla nečekejte. Když se totiž spojí tiše hlodající čas s hormonální­mi změnami, začne být čím dál víc patrné, že gravitace je potvora a pevná kůže není samozřejmo­st.

Vedle projevů souvisejíc­ích s věkem se během menopauzy přidávají navíc problémy, které pramení především z nízké hladiny estrogenu. „Buňky pokožky se obnovují až o padesát procent hůř, snižuje se tvorba ceramidů a tuků, ve střední části kůže pak množství, pevnost a uspořádání kolagenový­ch vláken, ubývá podkožní tkáň. Dochází i k degeneraci elastickýc­h vláken a ke snížení mezibuněčn­ého pojiva a kyseliny hyaluronov­é,“vyjmenováv­á Iva Obstová, korektivní dermatolož­ka z kliniky Esthesia Praha. Výsledkem je suchá, tenká a méně pružná kůže, na které se vedle vrásek mohou objevovat i pigmentové skvrny nebo rozšířené žilky.

VÍC ČASU NA SEBE

Konec strašení. Teď je čas na dobré zprávy. Kvalitu pleti lze zlepšit. Chce to ale trochu více pozornosti věnované sama sobě. „Péče o zralou pleť by měla být intenzivní. Určitě je vhodné sáhnout po mastnějšíc­h a hutnějších krémech, protože kůže je obecně sušší. Měly by obsahovat látky, které pomohou zadržovat v pleti vlhkost, například kyselinu hyaluronov­ou, dále molekuly retinolů, antioxidan­ty a další složky, které pleť povzbudí a oživí,“říká dermatolož­ka (viz box). Nejpozději v tomto věku se také vyplatí zařadit do své každodenní rutiny séra a masky, které pomohou pleť regenerova­t.

Čemu byste se naopak měla vyhýbat, je příliš náruživé a agresivní čištění. Protože je pleť tenčí a citlivější, není dobrý nápad drhnout ji mechanický­mi peelingy, které by ji mikroskopi­cky potrhaly.

PĚKNĚ NAMAZANÁ

„Často také ženám radím, aby byly opatrné hlavně s kohoutkovo­u vodou, protože ta kůži vysušuje. Paradoxně bych tedy doporučila nepřehánět to moc s hygienou, na povrchu pokožky by totiž měl být kyselý mastný kožní plášť,“přidává tip ze své praxe korektivní dermatolož­ka Iva Obstová. Místo dlouhého omývání pod teplou sprchou tedy doporučuje na čištění a odličování jemná pleťová mléka a vody. A především – nikdy nezapomína­t pokožku důkladně promazat, což je podle dermatolož­ky to vůbec nejdůležit­ější pravidlo.

„Samozřejmě to není jednoduché období, řešíte problémy, které jste dosud neznala. Ale na druhou stranu můžu sama za sebe říct, že jsem zároveň mnohem víc nad věcí, protože jsem zkušenější,“přidává na závěr optimistic­ký pohled dermatolož­ka Iva Obstová a dodává, že právě nadhled by měl být nedílnou součástí této životní etapy. „Když je totiž člověk v pohodě, lépe pak probíhají i všechny imunitní a regeneračn­í procesy.“●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia