MF DNES

AUTOŠKOLA ZDARMA

Nový seriál. Otestujte si své znalosti předpisů

-

Obstáli byste u testů v autoškole? Ověřte si, jak jste na tom se znalostmi předpisů, a zopakujte si, co dělat v náročných situacích.

Dopravní nehoda dokáže v lidské psychice napáchat naprostou paseku, takže i lidé jindy racionální a věcní podléhají panice. Odhadem deset až dvacet procent účastníků je natolik nepoužitel­ných, že nemohou spolupraco­vat se záchranáři, natož aby zvládli sami něco řešit. Ovšem i těm, kteří mezi rozbitými plechy, nářkem a ve stresu dokážou jakžtakž rozumně uvažovat, se hodí si základní pravidla zopakovat. Vždyť i profesioná­lní hasiči musí čas od času nacvičit, jak zvládat zátěž při nehodách. Základní desatero... 1. Zní to trochu jako knížecí rada, přesto se snažte zachovat klid. Zmapujte okolí a zkuste zhodnotit celkovou situaci – co se stalo, jak jsou na tom všichni účastníci, zda se někdo zraněný nenachází v okolí a v jakém stavu jsou auta. 2. Pokud jste schopni se hýbat a opustit auto, najděte si místo, kudy se dostanete bezpečně ven. Nezapomeňt­e si vzít s sebou také reflexní vestu! Vždycky myslete na to, že se vy i všechny další osoby musíte pohybovat mimo místo nehody a silnici. Pohybujte se za svodidly, vhodný prostor je dostatečně vzdálený v protisměru jízdy od havarované­ho auta, nikdy však na středovém pásu dálnice! 3. Pokud autu stále běží motor a vy máte v dosahu klíček zapalovaní, vypněte ho. Jestliže necítíte, že by z vozu unikal benzín, zapněte varovná světla. 4. První velký úkol mimo kabinu je viditelně označit místo dopravní nehody – nejlépe výstražným trojúhelní­kem nebo právě pomocí varovných světel. Uvědomte si, že tím chráníte především sami sebe, ale také ostatní účastníky provozu. 5. Pak budete mít na starosti zjistit zdravotní stav všech osob. Podstatné je si ověřit, jestli jsou při vědomí, nakolik s vámi komunikují, zda a jak jsou zranění a jestli se mohou hýbat. Jistě, bude to určitě těžké, ale poklidně na ně mluvte a zkuste je utišit.

6. Těm, kteří mohou bez potíží opustit auto, pomozte vystoupit. Odveďte je do bezpečí, máte-li k dispozici další reflexní vesty, oblečte jim je.

7. Teď se vám budou hodit organizačn­í schopnosti, musíte totiž zajistit místo nehody a pomoci zraněným. Každá ochotná ruka se počítá, takže poproste ostatní nezraněné či lehce zraněné, aby vám pomáhali. Rozdělte si úkoly. 8. Zároveň urychleně přivolejte pomoc! Čísla jsou známá: záchranná služba 155, hasiči 150, policie 158, tísňová linka 112 (více viz První pomoc vedle). 9. Poskytnout první pomoc je vaše povinnost – tedy pokud samozřejmě neriskujet­e vlastní zdraví a bezpečnost. Nejprve se snažte zajistit u zraněných základní životní funkce (krevní oběh, dýchání, vědomí). Vidíte, že někdo silně krvácí z tepny? Začněte u něj. 10. Pokuste se vyprostit zaklíněné osoby z vraku. Pokud to není nutné kvůli bezpečnost­i (např. hrozí požár), nehýbejte s těmi, u nichž máte podezření na zranění páteře. Než přijede záchranka, oživujte zraněné, s ostatními mluvte, aby neupadli do šoku. Zkuste pomoci i zvířatům, pokud jsou u nehody.

... a tři rady jako bonus

11. Pokud vám zbývají síly a čas, zajistěte majetek proti dalšímu poškození či krádeži. 12. Zkuste sehnat svědky, stopy a důkazy, které mohou pomoci vyšetřit příčinu nehody. 13. Pokud není třeba hlásit nehodu policii (nehoda bez zranění, škoda do 100 tisíc Kč), musíte se s dalšími účastníky dohodnout na zavinění. Udělejte to písmeně, můžete použít tiskopis, ale postačí i volný list papíru. A aby dohoda platila, musí ji podepsat všechny strany.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia