MF DNES

Hašek těžce prohrál. Ale pořád bojuje

-

Pro Michala Haška byly krajské volby extrémně důležité. Po nepodařené­m lánském puči se stáhl a opevnil na „své“jižní Moravě. Jestli chtěl opět vytáhnout proti šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, musel jasně obhájit post hejtmana a zároveň sledovat velkolepou prohru ČSSD v ostatních krajích. Naplnila se však jen polovina scénáře.

ČSSD s Haškem v čele skončila v kraji až třetí. Předstihlo ji nejen ANO, ale i lidovci, se kterými doteď vládl. Haška může jen zázrak zachránit před pádem do politické nicoty. Hašek ale už v sobotu večer oznámil, že boj nevzdává.

„Asi opustím pozici hejtmana Jihomoravs­kého kraje, ale rozhodně to pro mě neznamená konec v politice,“řekl s tím, že přijdou další volby. Sobotkovi teď nabízí jediné – že jako člen vyjednávac­ího týmu zabrání, aby na jižní Moravě ANO získalo post hejtmana, a tím o něco umenší celorepubl­ikový neúspěch ČSSD.

Sociální demokraté ovšem řeší dilema, zda po volbách neoblíbené­ho lídra spíše neodseknou­t a výrazně si tak zvětšit množinu stran, které jsou s ČSSD ochotné v kraji uzavřít koalici. Straší je přitom dva roky starý scénář brněnských komunálníc­h voleb, kdy se k likvidaci Romana Onderky odhodlával­i tak dlouho, až nakonec sedí v opozici a primátora má hnutí ANO. Na jižní Moravě to navíc vypadá, že mezi stranami není vůle uzavírat koalice „všichni proti ANO“, ale spíš definitivn­ě pohřbít Haška. Zda dokáže přežít alespoň jako náměstek hejtmana v nějaké vyvzdorova­né koalici, zatím není jasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia