MF DNES

Lidovci: sice úspěch, ale s Čunkem

- — Jakub Pokorný s přispěním Václava Janouše

Lidovcům přinesly víkendové volby relativní úspěch a zároveň problém. Obojí je spojené s Jiřím Čunkem, který jim po dvanácti letech vybojoval vítězství v některém z krajů, tentokrát ve Zlíně. Právě ve Zlínském kraji jsou lidovci nejsilnějš­í, Čunek je tam jejich nejvýrazně­jší postava a na jeho skandály se tam voliči dívají jinak než „v Praze“.

Není vyloučené, že Čunek, který ve Vsetíně vystěhováv­al Romy do stavebních buněk a vyslechl si obvinění z korupce, bude chtít comeback. Obviněného vicepremié­ra před lety podezřele „zachraňova­li“ někteří představit­elé justice, ale lidovci stejně vypadli ze Sněmovny. Druhý muž KDU-ČSL Marian Jurečka v sobotu odpovídal na otázku ohledně Čunkova návratu diplomatic­ky. „Jiří Čunek je od roku 2010 v klíčovém orgánu strany, což je celostátní výbor,“řekl Jurečka.

V celostátní­m výboru je ovšem 27 lidí a je otázka, zda se s tím Čunek spokojí. „Nepřemýšlí­m o tom, že bych šel do Prahy, kde by mě asi mnozí rádi neviděli,“reagoval pak Čunek.

Vzkříšená KDU-ČSL Pavla Bělobrádka má nicméně po letošním víkendu důvod k radosti. Do druhého kola postoupilo osm kandidátů na senátory plus další čtyři, které lidovci sdílejí s jinými stranami v koalici. Překvapení­m je starostka Anna Hubáčková, která v prvním kole porazila Zdeňka Škromacha. „Nekecala u bazénku a pracovala,“glosoval to Jurečka.

Čím víc na západ, tím hůř

Kromě vítězství ve Zlíně figurují lidovci, kteří měli volební heslo „srostlí s krajem“, samostatně ve všech moravských krajských zastupitel­stvech. Ale jinak u nich platí, že čím západněji, tím horší výsledek. Třeba s Ústeckým krajem opět „nesrostli“, protože v tamním zastupitel­stvu nebyli a nebudou.

„Je to velmi solidní výsledek. Není to žádné drtivé vítězství, ale není to prohra,“zhodnotil prozatím volby šéf strany Pavel Bělobrádek a hned připomněl, že senátní volby mají dvě kola a nejde polevit. Lidovci svůj úspěch přijímali opatrně a trochu vlažně. Příznačné je, že sledování výsledků voleb v lidoveckém paláci Charitas oficiálně skončilo už v šest večer, kdy odešel Bělobrádek. „Musím se někdy věnovat rodině,“vysvětlil svůj brzký odchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia