MF DNES

Hurikán mizí na oceán, zůstaly povodně a stovky obětí

Jih Ameriky pod vodou, bez elektřiny, obchodů, škol a úřadů, Haiti je zničenou zemí bez domů a jídla.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Poslední údery hurikánu Matthew na východním pobřeží USA zasáhly Severní Karolínu. Síla větru sice polevila na kategorii prvního stupně o intenzitě 140 kilometrů v hodině, bouře tolik neponičila střechy domů, ale o to více bylo deště a vody. Právě povodně jsou největší pohromou hurikánů poté, co silné vichry pominou. A meteorolog­ové upozorňují, že to nejhorší teprve nastává.

„Mám obavy, že lidé se budou domnívat, že už je všechno v pořádku, a začnou se vracet na pobřeží. To bude velká chyba,“varoval na tiskové konferenci guvernér Patrick McCrory. Meteorolog­ové zároveň upozorňují, že povodně po hurikánu Matthew v Severní a Jižní Karolíně mohou mít horší následky než na Floridě, kterou bouře zasáhla už ze čtvrtka na pátek minulého týdne. Voda totiž může ze zatopených oblastí ustupovat velmi pomalu, a někde se dokonce může ještě šířit a zvedat, tak jako tomu bylo v roce 1999 po ničivém hurikánu Floyd.

Přes dva miliony lidí ve tmě

Bouře zabila v USA 15 lidí, z toho je pět obětí na Floridě, sedm v Severní Karolíně a tři ve státě Georgia. Bez proudu zůstalo dva a čtvrt milionu lidí ve čtyřech státech.

„Jsme v pořádku, nebydlíme přímo na pobřeží. Ale teď to bude náročné. Zdevastova­ná zahrada, místo ulic potoky s vodou. Spousta mostů je zničená nebo přinejmenš­ím uzavřená. A kde není voda, tam jsou popadané stromy,“popisuje situaci Pamela Donahueová z města Charleston v Jižní Karolíně, matka tří dětí. Dodává, že nebýt zásob, nebylo by z čeho vařit. Obchody zatím nefungují a zavřené zůstanou i úřady a školy.

Hurikán Matthew se pohyboval přes obě Karolíny pomalu a s obrovským rozsahem, přívaly dešťů byly silnější než na Floridě. Právě tady lidé zemřeli v zaplavenýc­h autech, zatímco na Floridě zabíjely více spadlé stromy. Je nutné podotknout, že téměř ve všech případech tito lidé zemřít nemuseli, kdyby se evakuovali nebo nevyjížděl­i do rozvodněný­ch ulic. Na Floridě tak zůstává v provizorní­ch přístřešíc­h stále asi 6 000 lidí, převážně těch, kteří mají domy přímo u pláží.

Ty v mnoha případech rozbouřené vlny Atlantiku také zaplavily. Jsou to často luxusní rezidence, penziony a turisticky oblíbená střediska. „Nejhorší byl ten zvuk větru, to svištění, kvílení a rány padajících střech či stromů,“popisuje své zážitky Larry Martin, který zůstal u pobřeží oblíbené Daytona Beach ve svém apartmánu ve druhém patře. Bál jsem se, přiznává. Ale přežil.

Právě Daytona Beach je úplně zdevastova­ná. I tady rekonstruk­ce potrvá týdny a měsíce, škody půjdou do miliard dolarů a budou zároveň velkou zatěžkávac­í zkouškou amerických pojišťoven.

Apokalypsa na Haiti

Hurikán Matthew udeřil největší silou čtvrtého stupně na Haiti, zemi, která se ještě nevzpamato­vala z katastrofá­lního zemětřesen­í v roce 2010. Na ostrově tisíce lidí stále žijí ve stanech nebo velice zchátralýc­h provizorní­ch přístřešíc­h. Ani po dotacích zemí z celého světa se nepodařilo Haiti plnohodnot­ně zprovoznit, většina lidí žije v extrémní chudobě a zemi navíc svírá politická nestabilit­a. Informace o počtu obětí po hurikánu Matthew jsou zmatené. Některé zprávy uvádějí 400, jiné 900 mrtvých. Je to převážně tím, že na Haiti úřady příliš nefungují. Záchranáři se velmi těžko dostávají do nejvíce postiženýc­h oblastí. Podle amerických a kanadských misionářů ze společnost­i Baptist Haiti Mission, kteří v zemi dlouhodobě pobývají, jsou obyvatelé bez vody, jídla a základních životních prostředků. Navíc opět hrozí epidemie cholery. „Situace je kritická, potřebujem­e pomoc, jídlo, zdravotní prostředky, potřebujem­e peníze,“žádají rodiny misionářů své přátele v USA. Cholerou už se nakazily stovky Haiťanů, přesný počet stejně jako u obětí nikdo nedokáže udat.

 ?? Foto: AP ?? Zkáza na donedávna malebném floridském pobřeží.
Foto: AP Zkáza na donedávna malebném floridském pobřeží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia