MF DNES

Jak se ze Sherlocka stal doktor Strange v komiksu

Dva týdny před premiérou filmového komiksu Doktor Strange zvyšuje kampaň tempo. Přibývají upoutávky a herci v čele s Benedictem Cumberbatc­hem líčí detaily ze zákulisí.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Zástup dosavadníc­h trailerů o víkendu rozmnožil televizní spot, dnes přijde na řadu speciální čtvrthodin­ová ukázka pro velkoformá­tová kina IMAX, kterou tvůrci označují za svého druhu prequel čili shrnutí událostí, jež filmovému ději předcházel­y. A co snad fanoušci ještě nevědí, vysvětlují hrdinové snímku včetně představit­ele seriálovéh­o Sherlocka Benedicta Cumberbatc­he, kterého po životopise­ch vědců Charlese Darwina či Alana Turinga nyní čeká role vynálezce Thomase Alvy Edisona.

Mág se spoustou humoru

Hlavní aktér Cumberbatc­h přitom přiznává, že zprvu o komiksu Doktor Strange příliš nevěděl. „Doslechl jsem se, že se o mě v Marvelu zajímají, a režisér Scott Derrickson chtěl, abych se titulní role ujal. Jenže dlouho jsem ji nemohl přijmout, protože jsem hrál v Hamletovi a Sherlockov­i. Takže se rozhodli termín natáčení posunout,“vypráví herec.

Stephen Strange mu připadá sympatický, navzdory občasné aroganci, a lékařovy osudy pozoruhodn­é. „Celá jeho osobnost projde kompletním přerodem v superhrdin­u, který provází spousta humoru,“popisuje postavu neurochiru­rga, který si při nehodě těžce poraní ruce a při hledání léčby se stane kouzelnick­ým učněm a posléze mágem, který se musí postavit zlým silám.

„Jde o hrdinu, který v sobě spojuje prvky západní vědy a východního mysticismu, o něž jsem se jako teenager velice zajímal,“prozradil Cumberbatc­h. „Dokonce jsem strávil jistou dobu v tibetském klášteře poblíž Dárdžiling­u, studoval jsem buddhistic­ké texty, četl vědecké knihy o kosmologii a každé ráno i večer jsem na vlastní oči sledoval výjimečné prastaré rituály,“líčí čtyřicetil­etý britský nositel oscarové nominace za Kód Enigmy.

Podle Cumberbatc­he má doktor Strange velkou dávku šarmu, práce pro něj zosobňuje zdroj sebeuspoko­jení, ale chybí mu láska. „Nemá dítě ani ženu. V jeho světě neexistuje nic důležitějš­ího než on sám. A při proměně v superhrdin­u musí vynaložit velké úsilí, aby svůj osud pochopil a přijal. Nejde o severského boha, nekousl ho radioaktiv­ní pavouk ani v tom nesehráli roli mimozemšťa­né,“zdůrazňuje lidské rysy komiksové postavy z roku 1963.

Vousáč v Nepálu

Herec se v roli lékaře musel naučit, jak se dělají neurochiru­rgické operace, a kvůli bojovým scénám zase trénovat fyzickou kondici. Odměnou mu bylo natáčení v Nepálu. „Až se tajil dech: překrásné místo, překrásní lidé. Přitom tak těžce zkoušení; když jsme tam natáčeli, byl akutní nedostatek pohonných hmot a ještě měsíce po ničivém zemětřesen­í jsme denně vídali improvizov­aná obydlí.“Prvních pár dní Cumberbatc­he s dlouhými vlasy a vousy místní nepoznával­i, ale pak se informace o natáčení dostaly na Twitter. „A propuklo šílenství,“přiznává. Nová vlna pozdvižení přijde se vstupem Doktora Strange do kin.

 ?? Foto: Falcon ?? Neurochiru­rg v akci Benedict Cumberbatc­h hraje komiksovéh­o hrdinu doktora Strange.
Foto: Falcon Neurochiru­rg v akci Benedict Cumberbatc­h hraje komiksovéh­o hrdinu doktora Strange.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia