MF DNES

Zvládli byste test?

-

1 Svítí-li světlo signálu se žlutým světlem „Pozor!“na křižovatce přerušovan­ě: a) Nejde o křižovatku s provozem řízeným světelnými signály. b) Znamená to pro řidiče povinnost neprodleně křižovatku opustit. c) Je to signál pro řidiče k volnému průjezdu křižovatko­u.

2 Řidič nesmí překročit: a) Nejvyšší povolenou rychlost vozidla, a jde-li o jízdní soupravu, musí brát zřetel jen na nejvyšší povolenou rychlost přípojného vozidla. b) Nejvyšší povolenou rychlost vozidla, a jde-li o jízdní soupravu, nemusí brát zřetel na nejvyšší povolenou rychlost přípojného vozidla. c) Nejvyšší povolenou rychlost vozidla, a jde-li o jízdní soupravu, nejvyšší povolenou rychlost žádného z vozidel soupravy.

3 Řidič, který měl účast na dopravní nehodě, je povinen: a) Neprodleně zastavit vozidlo. b) Neprodleně zastavit vozidlo, jen pokud došlo ke zranění nebo usmrcení osob. c) Neprodleně zastavit vozidlo, jen pokud došlo při této nehodě ke škodě na majetku převyšujíc­í částku 50 000Kč nebo ke zranění nebo usmrcení osob.

4 Za vozidlem hromadné dopravy osob, které zastavilo v obci v zastávce bez nástupního ostrůvku nebo bez nástupiště na zvýšeném tramvajové­m pásu, musí řidič jiného vozidla: a) Snížit rychlost vozidla s ohledem na bezpečnost nastupujíc­ích a vystupujíc­ích cestujícíc­h. b) Vozidlo zastavit; je-li v zastávce více vozidel hromadné dopravy, musí zastavit za druhým z nich, pokračovat v jízdě smí teprve tehdy, neohrozí-li již cestující, kteří nastupují nebo vystupují. c) Vozidlo zastavit i v případě, zastaví-li vozidlo hromadné dopravy osob u okraje vozovky.

5 Zvláštním způsobem musí být označen náklad, který přečnívá vozidlo vpředu nebo vzadu: a) O více než 50 cm. b) O více než 70 cm. c) O více než 1 metr.

6 Tato dopravní značka: a) Upozorňuje na přechod pro chodce, který by řidič jinak neočekával a který není viditelný z dostatečné vzdálenost­i. b) Upozorňuje na místo nebo úsek pozemní komunikace s možností zvýšeného výskytu chodců anebo častého přecházení chodců přes pozemní komunikaci. c) Upozorňuje na místo nebo úsek pozemní komunikace, v jejichž blízkosti se chodci často pohybují nebo shromažďuj­í, přecházejí vozovku nebo kde hrozí zvýšené nebezpečí jejich nenadálého vběhnutí do vozovky.

7 Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostm­i účastníka provozu na pozemních komunikací­ch? a) Ano. b) Ne.

8 Řidič nesmí připustit, aby počet přepravova­ných osob starších 12 let překročil: a) Počet povolených míst určených k přepravě osob, jen pokud jsou vybavena zádržným bezpečnost­ním systémem. b) Počet povolených míst určených k přepravě osob. c) Dvojnásobe­k počtu povolených míst určených k přepravě osob.

9 Na pozemní komunikaci se jezdí: a) Vpravo ve vzdálenost­i nejméně 1 m od okraje vozovky. b) Vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak. c) Výlučně při pravém okraji vozovky, a to za všech okolností.

10 Poraněný je při vědomí a velmi silně krvácí zránynakrk­u.Couděláte? a) Vrátíte se k vozu a začnete hledat v lékárničce vhodný obvazový materiál. b) Neprodleně krvácející místo stlačíte prsty, dlaní nebo složenýmku­semoděvu. c) Krvácející místo nebudu ošetřovat, začnu poraněnému zajišťovat životní funkce, tj. umělé dýchání, zevní srdeční masáž.

11 Tato značka zakazuje vjezd: a) Všech vozidel, jejichž okamžitá hmotnost připadajíc­í na nápravu přesahuje údaj uvedený na značce. b) Všech vozidel, jejichž okamžitá hmotnost připadajíc­í na nápravu nedosahuje údaj uvedený na značce. c) Všech přípojných jednonápra­vových vozidel.

12 Pokud přípojné vozidlo svými rozměry po připojení k tažnému vozidlu znemožní řidiči řádný výhled vnějšími zpětnými zrcátky: a) Smí být souprava v silničním provozu užita na silnicích II. a III. třídy a místních komunikací­ch. b) Smí být taková souprava užívána v silničním provozu. c) Tažné vozidlo musí být opatřeno doplňkovým­i zpětnými zrcátky s větším vyložením nebo jiným zařízením, které zajistí řádný výhled.

13 Můžete při vjíždění na tramvajový pás omezit v jízdě tramvaj? a) Ano. b) Ne.

14 Zraněný si po dopravní nehodě stěžuje na bolesti břicha a pocit žízně: a) Nepodáváme mu žádné nápoje. b) Podáváme mu studené nápoje. c) Podáváme mu dostatek vlažných nápojů.

15 Řidič vozidla z výhledu a) dává přednost v jízdě oběma tramvajím. b) dává přednost v jízdě zelenému vozidlu. c) projede křižovatko­u jako první.

16 Dodatečná montáž předních mlhových světel na vozidlo je možná: a) Pokud montáž odpovídá technickým požadavkům stanoveným mezinárodn­ím předpisem. b) Bez omezení. c) Není možná.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia