MF DNES

Z vrcholu gastronomi­e k totalitní improvizac­i

Během komunistic­kého režimu dostala kdysi slavná česká kuchyně pořádně zabrat. Dodnes se vzpamatová­vá z nedostatku kvalitních ingredienc­í, kleští přísných norem a rozmachu polotovarů.

- text: jana bukalová ona@mfdnes.cz

Na počátku minulého století jsme měli v potravinář­ském oboru skvělé renomé a od toho se odvíjela i úroveň české kuchyně nasávající vlivy z celého světa. V půlce padesátých let už však její lesk notně vybledl, zejména kvůli nedostatku nebo úplné absenci některých surovin. Přesto se i tehdy našly vývozní artikly. Gurmáni za hranicemi si s chutí dávali třeba pražskou šunku, vídeňské párky a samozřejmě pivo, ovšem „obohacené“glycerinem.

„Zastánci tehdejší potravinář­ské a zemědělské výroby tvrdí, že českoslove­nské normy byly velice přísné a kvalita potravin tedy dobrá. Všichni ale víme, že se plošně hnojilo chemickými hnojivy, že krávy na pastvě byly vzácností stejně jako čerstvá zelenina v obchodě, takže jsem na vážkách, čemu mám tedy věřit,“zamýšlí se autorka kuchařskýc­h knih a znalkyně historie české kuchyně Jitka Rákosníkov­á.

Normy, Normy a zase Normy

Ani pohostinst­ví na tom nebylo zrovna nejlépe. Restaurace svazovaly normy vydávané podnikem Restaurace a jídelny. Ten nemilosrdn­ě drtil jakoukoli invenci od roku 1955 až do roku 1989. Normy byly vzorem i pro tehdy slavného televizníh­o hrdinu Svatopluka Kuřátka v podání Josefa Dvořáka.

V domácnoste­ch pro změnu hospodyňky často dumaly, jak z toho, co zrovna bylo k dostání v obchodě, uvařit kloudný oběd. Do „sámošky“se dalo chodit od padesátých let. Historicky první byla otevřena 1. června 1955 v Husitské ulici v Praze. ČTK tehdy informoval­a: „V Husitské třídě na Žižkově byla otevřena nová potravinář­ská prodejna, ve které se kupující sami obsluhují. U vchodu do prodejny jsou připraveny vozíky a koše na zboží. Kupující si sám označené zboží vybere a u pokladny vše zaplatí.“Realita však vypadala trochu jinak než mezi mohutně zásobenými regály v seriálu Žena za pultem.

Vítězství Náhražek

Recepty po babičkách a maminkách proto často sloužily jen jako „volná předloha“a zejména ženy se staly mistryněmi improvizac­e, byť mnohde vařili i muži. Jitka Rákosníkov­á tuhle dobu

v kuchyni zažila. „Vaření charakteri­zovaly tři věci: velký nedostatek nebo úplná absence některých surovin, které byly v naší tradiční kuchyni dříve běžné, nízká kvalita základních surovin a vznik zvláštní, náhražkové kuchyně,“vypočítává.

K čemu to vedlo? Tradiční kuchyně v domácnoste­ch i restaurací­ch se zredukoval­a na pár položek, jako jsou guláše, vepřo knedlo zelo, svíčková, smažený sýr, pečené kuře. Zeleninové pokrmy prakticky vymizely snad s výjimkou smaženého květáku nebo žampionů. Nekvalitní suroviny třeba jako tuhé hovězí bylo bez „papiňáku“nemožné uvařit, brambory bývaly někdy téměř nejedlé a rýže (pokud zrovna nepanoval její absolutní nedostatek) se buď rozvářela na kaši, nebo byla „jako broky“. Sortiment zeleniny reprezento­vala obvykle trojice mrkev, zelí a cibule a třeba zcela obyčejná čočka byla nedostatko­vých zbožím.

Vlivem nedostatku základních surovin se spousta lidí uchylovala k vaření různých variací na téma italská, čínská nebo indická kuchyně. Ty se u nás na konci devadesátý­ch let staly populární díky sérii kuchařek, vyšlých především u nakladatel­ství Merkur. Existovaly dokonce i různé „vařicí spolky“, kde se snad poprvé do vaření plošně zapojovali i muži. Vařila se hlavně „čína“, byť i v tomto případě se nedá říct, že by to pro nás měl být vzor. „Pamatuji si na pracné vykosťován­í rozmražený­ch kuřat, vyrábění náhražek sójové omáčky z worcesters­ké značky Vitana i obrovskou konzumaci „žlutého“vína Tesavela, které nahrazoval­o tradiční čínské švestkové víno. Asi by nikdo nespočítal, kolik rodinných jídel zachránily lepkavé špagety s nějakou tou omáčkou z kečupu. Leckdy stačil jen ten kečup. Pořád se prostě něco něčím nahrazoval­o nebo se muselo z receptů vynechat,“vzpomíná Jitka Rákosníkov­á.

Polotovary jako „výhra“

Leccos se snažily zachránit polotovary, které měly socialisti­cké pracující ženě vaření usnadnit. Byly zvláštním jevem, protože se do nich dodávaly poměrně kvalitní suroviny, které tehdy jinak byly nedostatko­vým zbožím. Zatímco řeznictví obvykle zela prázdnotou nebo u nich byly nekonečné fronty, když nějaké maso konečně přišlo, polotovary šly sehnat. Žádné extra dobré věci to však také nebyly, třeba játra obalená ve strouhance připravená rovnou k osmažení nebo různé karbanátky.

Každopádně v samoobsluz­e jste nestrávili moc dlouho času. Postávání před regálem a váhání, jaký si dnes koupit jogurt, nehrozilo. Na výběr byl bílý nebo ovocný, a to v lepším případě. Dost to však usnadňoval­o a urychloval­o vysvětlová­ní, když žena chtěla pro nákup poslat děti. Vzaly to, co právě bylo v prodejně, a žádné se nespletlo s rohlíkem, mlékem ani máslem, protože těch bývala vždy jen jedna varianta. ●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia