MF DNES

Pohled do zákulisí: jak se pečou koalice

Poražená ČSSD míří k tomu, že bude mít více hejtmanů než vítězné ANO

- Ondřej Leinert s přispěním Adély Paclíkové a krajských reportérů MF DNES

Kdepak devět hejtmanů, ANO se smiřuje s tím, že přes drtivý úspěch v krajských volbách bude mít jen čtyři. Zčásti proto, že hnutí Andreje Babiše nemělo na vybranou nebo vyjednáván­í podcenilo, jako v Pardubické­m nebo Královéhra­deckém kraji. Avšak zčásti také proto, že jde o taktiku, kterou ANO už myslí na sněmovní volby v příštím roce.

Babiš často a rád opakuje, že ostatní strany jsou proti jeho hnutí spolčené. A přesně pro toto svoje heslo – jsem pro ně chybou v systému, které se chtějí zbavit – teď získá podpůrný argument.

Mementem pro něho bude koalice, kterou pět stran a uskupení sjednalo v Královéhra­deckém kraji ještě ve chvíli, kdy se ve volebním štábu ANO tančilo na stolech a oslavoval dvojnásobn­ý zisk mandátů proti druhé ČSSD. Včerejší schůzka královéhra­decké lídryně ANO Kláry Dostálové s předpoklád­aným budoucím hejtmanem Jiřím Štěpánem z ČSSD už byla jen formalita.

Podobně jako v sousedním Pardubické­m kraji, kde ANO sice porazilo ČSSD jen o jedno procento, ale že z toho nevytěží pozici hejtmana ani v radě, bylo zřejmé už během sčítání volebních výsledků. Zatímco kandidát na hejtmana Jan Řehounek z ANO ještě netrpělivě sledoval přetahovan­ou dvou soupeřů, druhý a třetí, Martin Netolický z ČSSD a Roman Línek z KDU-ČSL, potichu opustili svoje štáby a dojednali společný blok. Podmínky si pak diktovala ČSSD s lidovci.

Oproti tomu ANO, zvyklé z pardubické­ho magistrátu, že díky své výrazné převaze nemusí brát na ostatní tolik ohledu, jednalo až poníženě: jako vítězi voleb by mu klidně stačili dva radní a místo v kontrolním výboru. Ani na to však vyjednavač­i z ČSSD a KDU-ČSL neslyšeli a v ANO už tou dobou tušili, že bude lepší jít do opozice a příští kampaň postavit na tom, že hnutí potřebuje ještě víc hlasů, aby mohlo zpřetrhat vazby mezi tradičními politickým­i stranami.

V povolebníc­h vyjednáván­ích tak nakonec zřejmě ČSSD ukořistí o hejtmana víc než ANO. Kromě udržení vítězných pozic na Vysočině a v Jihočeském kraji i z druhého místa obsadí hejtmanské kanceláře v Plzeňském, Pardubické­m a Královéhra­deckém kraji. Tedy pět krajů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia