MF DNES

Referendum platí jen „na vsi“

- — Vojtěch Srnka

Organizáto­ři sedmi z jedenácti referend, která se během uplynulých voleb podařilo uspořádat, nevynaloži­li své úsilí nadarmo. Analýza úspěšných plebiscitů by se dala docela dobře použít pro sepsání návodu, jak odhadnout výsledky těch budoucích: Čím méně lidí v místě, kde se koná referendum, žije, tím větší pravděpodo­bnost na jeho úspěch je. A naopak.

Aby bylo referendum platné, musí v něm odevzdat svůj hlas alespoň 35 procent oprávněnýc­h voličů. Ve všech čtyřech městech, kde referendum ztroskotal­o kvůli neúčasti, žije více než patnáct tisíc obyvatel.

A to k tomu, aby si lidé žijící v Říčanech odhlasoval­i omezení rozšiřován­í města, které je pod tlakem developerů, chybělo jen 1,4 procenta hlasu.

Naopak pouze v jednom ze sedmi měst a obcí, kde výsledky referenda platí, žije více než pět tisíc obyvatel. Pouze Úvaly mají šest a půl tisíce obyvatel, kteří se tak mohou těšit na rekonstruk­ci zdejšího koupaliště.

Největším městem, kde referendum nevyšlo, je naopak Brno. Plebiscit, v němž se místní vyjadřoval­i, jestli si přejí, aby zdejší vlakové nádraží zůstalo v centru města, přitahoval notnou pozornost i na celorepubl­ikové úrovni.

I proto jeho organizáto­ři dělali, co mohli, když například postávali před volebními místnostmi a radili voličům, kde přesně mají o budoucnost­i nádraží hlasovat. Přesto právě zde byla účast ze všech jedenácti referend nejnižší.

Největší procento lidí naopak přišlo ve dvou nejmenších obcích, kde obyvatelé kromě volebních kandidátů vybírali taky svou preferovan­ou možnost pro budoucnost svého bydliště.

V obcích Kyškovice a Vědomice na Roudnicku, kde dohromady žije jen něco málo přes 1 100 obyvatel, odmítlo více než 70 procent voličů těžbu štěrkopísk­u. K jejich rozhodnutí přispělo i to, že by jí musel ustoupit les obklopujíc­í obě obce.

V místech, kde organizáto­ři referenda uspěli, se dají vysledovat ještě dvě pravidla. Účast v nich byla až o 24 procent vyšší než u krajských voleb. Pouze v Úvalech o půl procenta nižší, ale přesto sem k němu přišla víc než polovina voličů. Od toho se logicky odvíjí také fakt, že úspěšná referenda výrazně zvýšila volební účast v těch místech, kde se konala. Ta v nich často byla až o desítky procent vyšší než v celém volebním obvodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia