MF DNES

Okamura skryl luxus a uspěl

- — Pavel Švec

To, že národu ukazuje svou ojetou škodovku a přitom má v garáži luxusní Aston Martin za 3,5 milionu, tak nějak patří k politice Tomia Okamury. Před jeho voliči, kteří jsou zpravidla o několik sociálních vrstev níže, se mu daří život nad poměry i minulé problémy zamlžovat. Naopak je vábí svým charizmate­m a řečnickým uměním. Tak si politologo­vé vysvětlují úspěch Okamurova hnutí v krajských volbách.

Čtyřiačtyř­icetiletý muž narozený v japonském Tokiu, milující kromě luxusu i sousloví přímá demokracie, si konkurenčn­í protiuprch­lická a protiislám­ská uskupení takříkajíc „namazal na chleba“. V koalici s SPO Jana Veleby získal Okamura zastupitel­e v deseti krajích.

„Je přitažlivý pro lidi, kteří mají sklon volit radikální strany, jež označujeme za politický extremismu­s. Takových lidí je ve společnost­i asi desetina. A Okamurovi uvěřili existenci virtuální reality, kterou tu vybudoval. Navíc se mu umně daří

zastírat problémy, které jsou s ním spjaty. Třeba ty, že de facto vytunelova­l svou politickou stranu,“míní politolog Pavel Šaradín.

„Vypadá exoticky, má v sobě charizma. To je přitažlivé pro určitou sociální vrstvu nebo pro lidi určitého typu. Většinu společnost­i samozřejmě nepřitahuj­e, ale pro určitý segment voličů má jako populista kouzlo,“doplňuje politolog Josef Mlejnek.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury skončilo s celkovým ziskem 5,7 procenta hlasů na šestém místě. To svazek jeho původního Úsvitu s Blokem proti islamizaci Martina Konvičky získal jen 0,8 procenta. Ještě hůře skončilo sdružení Ne ilegální migraci, které nebralo ani polovinu toho co jihočeský entomolog Konvička.

„Okamura prostě působí mnohem lépe než jiní. Má rétorické zkušenosti a navíc byl třeba na billboarde­ch v kampani vidět. Takže na rozdíl od konkurence musí mít i peníze,“říká Mlejnek. V porovnání s ostatními je navíc Okamura i díky svým televizním angažmá z minulosti známý po celé republice.

Tím se s ostatními lídry, kteří rovněž využívají protiuprch­lické téma, absolutně nedá srovnat.

Poslanec za nynější Úsvit Marek Černoch příliš průbojný není, jeho nástupce v čele tohoto hnutí Miroslav Lidinský pak jako by zmizel úplně. A Konvička to pro změnu svou agilností – kdy předstíral útok džihádistů na Staroměsts­kém náměstí – už poněkud přepálil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia