MF DNES

Kalouska stál jeden zastupitel dva miliony

- Jakub Pokorný s využitím ČTK

Miroslav Kalousek sice před několika lety získal titul „nejlepšího ministra financí“, ale investici do voleb si tentokrát nespočítal úplně dobře.

Stačí porovnat výdaje za krajskou kampaň a počet zvolených zastupitel­ů. Vyjde, že TOP 09 stál jeden krajský zastupitel zhruba 1,5 milionu korun.

Strana dala do krajské volební kampaně podle volebního manažera Jaroslava Poláčka 25 milionů korun (plus osm milionů do senátní kampaně) a získala za ně samostatně 12 zastupitel­ů plus další čtyři s hnutím Žít Brno.

Pro srovnání, třeba hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury počítá v úplně jiných řádech. „Do kampaně jsme vložili jeden milion korun,“uvedl Okamurův poslanec Radim Fiala.

Volby se tak Okamurovi opět „vyplatily“, i když se bude muset dělit se Stranou práv občanů. Ta na volby také přispěla, ale výdaje ještě nemá vyčíslené. Politický „trpaslík“SPD tak získal ve spojenectv­í se SPO 30 zastupitel­ů. A za krajské mandáty dostane jak TOP 09, tak SPD+SPOZ ročně srovnateln­ou částku – necelých pět milionů korun.

Takže není těžké si dopočítat, že předseda Miroslav Kalousek na volbách prodělal, zatímco členové Okamurovy strany budou relativně bohatí. Jednoho zastupitel­e totiž pořídili řádově za statisíce.

Hnutí jako firma v zisku

Vítězné hnutí ANO „investoval­o“do kampaně 90 milionů korun a získalo 176 zastupitel­ů, takže ho jeden

volený zástupce přišel na půl milionu korun. Jestliže Andrej Babiš řídí i svoje hnutí ANO jako firmu, tak krajské volby pro ni byly ziskové, protože dostane za mandáty 44 milionů korun ročně a investice se jí tedy vrátí v polovině volebního období.

Ani u sociální demokracie nemusí zoufat, protože volby se jim také zaplatí v druhé půlce funkčního období krajských samospráv. Jenže socialisté musí tvrdě šetřit kvůli hrozbě, že budou platit advokátovi Zdeňku Altnerovi za Lidový dům 300 milionů korun.

Na přehledu účtů za kampaně je vidět, že jen čtyři strany daly na volby 20 milionů korun či víc (ANO, ČSSD, TOP 09, ODS) a všem kromě TOP 09 se to víceméně vyplatilo.

Zastupitel za čtvrt milionu

Volební matematika by se dala pojmout i odlišně. Dalo by se také počítat, kolik korun stál strany jeden jediný hlas.

Například hnutí ANO získalo v celé republice 533 tisíc hlasů, takže jeden hlas ho stál 168 korun. Masivní nasazení finančních prostředků, masivní úspěch. Naproti tomu komunisté, i když nejsou žádní vítězové, si za pouhých 12 milionů korun „koupili“polovinu z toho – tedy 267 tisíc hlasů – takže jeden hlas je stál jen 44 korun.

Od příštího roku však začnou platit výdajové limity na volební kampaň, které v případě nadcházejí­cích sněmovních voleb budou činit 90 milionů korun.

Zpráva je to důležitá hlavně pro hnutí ANO, které shodou okolností stejnou částku vynaložilo letos i na méně důležité krajské volby. Takže se bude muset trochu krotit.

Zmíněné volební počty jsou orientační hlavně proto, že některé strany nedělí výdaje na senátní a krajské volby. Senátní volby navíc ještě neskončily, takže „zisk“z nich se nedá ještě vyčíslit. Výdaje i zisk se také různě budou dělit v koalicích. Obecně platí, že za zastupitel­e strana inkasuje 250 tisíc korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia