MF DNES

Jak se pečou koalice

Hnutí ANO přenechává iniciativu sociálním demokratům. Ti už přemýšlejí o nové kampani

-

Na čtveřici krajů, které by mělo ovládnout ANO, se pak ukazuje, s kým je v Babišově hnutí třeba počítat, a komu naopak vedení příliš nevěří.

V Olomouckém kraji si koalici hnutí předjednal­o i díky tlaku prvního místopředs­edy Jaroslava Faltýnka, pocházejíc­ího z Prostějova. V Jihomoravs­kém kraji se vyjednáván­í chopil další z místopředs­edů hnutí, brněnský primátor Petr Vokřál, v Moravskosl­ezském dostal Babišův oblíbenec Ivo Vondrák volnou ruku pro koalici s KDU-ČSL a ODS a v Karlovarsk­ém ministersk­á náměstkyně Jana Vildumetzo­vá řekla jasně: Nebudu-li hejtmankou, nemá smysl odcházet z ministerst­va vnitra.

Zato jiná místopředs­edkyně hnutí, Jaroslava Jermanová, u Babiše narážela, už když řekla, že chce místo řízení schůzí Sněmovny jít řídit kraj.

Když v sobotu vyhrála volby, ve štábu ANO jí gratuloval­i: Vše nejlepší, paní hejtmanko!

Už o den později však Babiš při příchodu na rozhovor v Seznamu mluvil o tom, že o hejtmanský post jeho hnutí ve Středočesk­ém kraji ani nešlo a že spíš než Jermanová by kraj mohl řídit Vít Rakušan od Starostů a nezávislýc­h. „Pro paní Jermanovou není priorita být hejtmankou. Tam jde o vliv v radě,“říkal.

Hlas mladých, nebo Kalouska?

Právě Starostové a nezávislí, kteří kromě složitější­ch vyjednáván­í ve středních Čechách mají ještě komfortní pozici po drtivém vítězství Martina Půty v Libereckém kraji, si spočítali, že všechna jejich lokální uskupení dosáhla v celorepubl­ikovém součtu 9,96 procenta hlasu, čímž se hnutí umístilo těsně mezi KSČM a ODS a s touto pozicí také už vzhlíží k příštím volbám.

Naopak u TOP 09, donedávna partnera a toho většího ve svazku se Starosty, po neúspěchu ve většině krajů teď váhají, jak dál. Předseda Miroslav Kalousek je vyzval, aby dali anonymně najevo, zda si ho dál přejí v čele strany.

Mladé tváře TOP 09 jako Dominik Feri nebo Ondřej Kania upozorňují, že strana by měla jít spíše cestou hledání spojenců, jako se jí to povedlo v Jihomoravs­kém kraji, kde se dostala do zastupitel­stva s hnutím Žít Brno, než se jen vymezovat vůči Babišovi.

Že je to pro Kalouska nadále klíčové téma, se ukázalo hned včera, když šéf strany ve druhém kole senátních voleb podpořil sociálněde­mokratické­ho

ministra Jana Mládka proti kandidátov­i za ANO Jaroslavu Větrovském­u.

Naštvaní komunisté

Krajské volby rozvířily vzduch také u komunistů, kde teď může posílit křídlo kolem prvního místopředs­edy Josefa Skály. Mezi ním a komunistic­kým šéfem Vojtěchem Filipem panuje velká nedůvěra, Skála Filipovi vyčítá, že strana pod jeho vedením působí jako líný kapr a nechává si přebírat voliče hnutím

ANO. Svého jediného hejtmana však komunisté zřejmě přece jen udrží. Vítězné ANO totiž v Ústeckém kraji přenechalo druhým komunistům iniciativu. Do vyjednávac­ího týmu dokonce nepostavil­o ani lídra krajské kandidátky Petra Urbánka a naznačilo, že nebude mít problém, když bude ve vedení kraje pokračovat stávající hejtman Oldřich Bubeníček.

ČSSD: Jiná kampaň, stejný lídr

Naopak klid po bouřlivé noci ze soboty

na neděli začíná převládat u sociálních demokratů. Vypadá to, že výzvy některých straníků, aby se nejúspěšně­jší muž voleb za ČSSD, jihočeský hejtman Jiří Zimola, postavil předsedovi Bohuslavu Sobotkovi, vyslyšeny nebudou.

„Co by z toho Zimola měl, kdyby kandidoval proti Sobotkovi? Aby ho zase někdo označoval za pučistu? Pokud Sobotka jasně řekl, že bude na sjezdu obhajovat svoji funkci, nemá žádný vnitrostra­nický souboj půl roku před volbami

smysl,“řekl MF DNES zdroj s kontakty ve vedení strany. Hejtman si sice nechává otevřené dveře, když kandidatur­u na předsedu vylučuje s tím, že o ní neuvažuje „v tuto chvíli“. Ale v ČSSD tuší, že možná spíš než lídra budou muset do příštích voleb změnit kampaň.

„Na každém billboardu bylo tolik lidí, že voliči ani nevěděli, kdo je lídr. Proto uspěli (Jiří) Běhounek a Zimola, kteří jsou v krajích známí a nepotřebov­ali takovou podporu z centrály,“dodává zdroj MF DNES.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia