MF DNES

„Sepište své problémy s cikány,“vyzývá domácí

- — Monika Gordíková

Stavební bytové družstvo Krušnohor, které působí na Mostecku, žádá lidi žijící v domech pod jeho správou, aby sepsali zážitky ze soužití s „cikány a nepřizpůso­bivými občany“. Chce je předložit vládní agentuře jako reakci na její analýzu. V ní se píše, že situace není tak dramatická, jak tvrdí družstvo.

„Materiál považujeme za neobjektiv­ní a nevystihuj­ící skutečnost, kterou Obecně jsou skříňové sanitní vozy vratké krabice a oproti osobním automobilů­m více hrozí, že se převrátí. A samozřejmě automobil v tu chvíli začne tancovat po silnici. Že denně prožívají na vlastní kůži bydlící ve Stovkách, Janově a dalších problémový­ch lokalitách,“řekl MF DNES mluvčí Krušnohoru Petr Prokeš. Družstvo žádá doslova o zkušenosti „s cikány a nepřizpůso­bivými“, a to nejen ze Stovek, ale odkudkoli.

Agentura v analýze napsala, že „i když ve Stovkách bydlí spíše chudší lidé a většina rodin je v hmotné nouzi, jen malé procento Hodně, ale naštěstí „méně“, než kdyby se povolilo levé přední. V tu chvíli by se automobil stal neřiditeln­ým a jistě by se převrátil na bok. Pokud někdo povoluje kola úmyslně, má v hlavě přece jen nějakou „brzdu“, že nepovolí přední. (vj) osob a rodin je svým okolím považováno za problémové či nepřizpůso­bivé. Zároveň neplatí vžitá představa, že jde o romské ghetto, jelikož romské domácnosti zde tvoří přibližně jednu čtvrtinu.

Vztahy podle ní obvykle zdaleka nejsou tak vyhrocené, jak referují média, přičemž zmiňují právě zpravodaj Krušnohoru.

„Naši kolegové od letošního ledna v terénu mapovali problémy, se

Podobný příběh se přitom před deseti lety stal v jihočeském Táboře, kde šoféři několika sanit zjistili, že mají povolena zadní kola. I v tomto případě levá, ale všem se tehdy podařilo zastavit a matice dotáhnout. kterými se Most potýká,“sdělil MF DNES Radek Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňován­í. „Vyplynulo z toho, že problémy mají lidé s konkrétním­i sousedy, nikoliv neromské rodiny s romskými a naopak,“dodal.

Krušnohor si však stojí za názorem, že situace se neustále zhoršuje, a to nejen ve Stovkách. Upozorňuje také na litvínovsk­é sídliště Janov, na mosteckou část Liščí vrch

„Případ byl stejný v tom, že se to dělo také jen na jednom výjezdovém místě, u všech sanit to bylo levé zadní kolo. Stejně jako to začalo, tak to jednoho dne ustalo,“říká šéf jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Zároveň upozorňuje, že právě nad levými zadními koly jsou v autě nosítka s pacientem.

I když se na jihu Čech tehdy nepodařilo zjistit pachatele, Slabý je přesvědčen, že kola musel někdo povolit úmyslně. Expertní posudek nenašel na automobilu žádnou vadu. či na domy v centru Mostu. Krušnohor chce agentuře předat nashromážd­ěné příběhy na jednom z následujíc­ích jednání. Termín zatím nezná.

Družstvo neočekává, že by si nájemníci na soužití s „cikány a nepřizpůso­bivými občany“nestěžoval­i. „S tím nepočítáme. Nespokojen­ost bydlících v problémový­ch lokalitách narůstá. Napětí se zvyšuje,“dodal Prokeš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia