MF DNES

Český student si může dovolit jen šest Big Maců denně

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Kdyby se průměrný český student rozhodl, že celý svůj měsíční příjem utratí u McDonald’s za hamburgery Big Mac, mohl by si jich dopřát 181. Míň už by jich v Evropě pořídil jen kolega z Maďarska

Kupní sílu evropských studentů podle populárníh­o Big Mac indexu porovnával­o mezinárodn­í šetření Eurostuden­t. Big Mac index se pro srovnávání kupní síly používá už od 80. let. Využívá toho, že ve všech zemích na světě je tento fastfoodov­ý produkt stejný.

Dvaapůlkrá­t více Big Maců než v Česku si naopak mohou měsíčně dovolit vysokoškol­áci v Norsku, ve Švédsku a Švýcarsku. Čeští vysokoškol­áci mají k jejich příjmům hodně daleko, i když patří mezi svými evropskými vrstevníky k nejpracovi­tějším. Vydělává si téměř 70 procent z nich, více zaměstnaný­ch studentů má už jen Irsko, Nizozemsko a Estonsko.

Závislí na práci...

Čeští studenti vydělávají, protože musí. Jsou totiž na příjmech ze zaměstnání závislejší než většina ostatních studujícíc­h Evropanů.

Méně peněz než většina ostatních dostávají od rodičů, a to zvlášť když nebydlí doma. Kapesné tvoří u těchto mladých lidí v průměru 33 procent jejich příjmů, evropský průměr je 47 procent.

Jak jsou na tom jejich sousedé? Slovenští rodiče jsou vstřícnějš­í, z jejich peněženek pochází 56 procent

týdně stráví v průměru v zaměstnání student, který nebydlí u rodičů. příjmů jejich dětí. Poláci naopak tlačí své děti k samostatno­sti podobně jako Češi, jejich příspěvky nedosahují ani 30 procent jejich příjmů.

... a školu nestíhají

Jenže Češi mají na rozdíl od nich jednu nevýhodu. Tou je prakticky neexistují­cí finanční podpora pro vysokoškol­ské studenty. Půjčky nebo granty tvoří jediné procento příjmů českých vysokoškol­áků, nejméně v Evropě. I kdyby si člověk na studium půjčit chtěl, nemá jak. Stát studentské půjčky nepodporuj­e a ani o jejich zavedení neuvažuje.

„Podpora je jen nepřímá, prostředni­ctvím daňových úlev rodičům,“říká Daniel Münich z výzkumného centra CERGE-EI při Univerzitě Karlově. To je pak tlačí k tomu, aby při studiu pracovali.

„Není to jediný a nejdůležit­ější z důvodů, ale přispívá to k vysokému počtu studentů, kteří si studium prodlužují nebo ho vůbec nedokončí,“upozorňuje Münich. Nedostuduj­e každý druhý student bakalářský­ch oborů, na technickýc­h oborech jsou to tři studenti ze čtyř.

Šetření Eurostuden­t jeho úvahy potvrzuje. Pracují-li studenti více než 15 hodin týdně, standardní výuku už zpravidla nezvládají. Čeští studenti, kteří nebydlí doma, přitom v průměru pracují 16 hodin týdně.

Přesto jsou, co se týče financí, optimisté. Na to, že mají vážný problém se při studiu uživit, si stěžují jen čtyři procenta z nich. Skoro 60 procent ve financích problém nevidí, pozitivněj­ší jsou už jen Italové a Němci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia