MF DNES

V nichž hrozí smrt

-

Z Černého Mostu jezdí tři sanity. Všechny měly při jízdě povolená kola. Náhoda to nebyla.

Václav Janouš reportér MF DNES

Krátce před odpolední dopravní špičkou se jednou z nejfrekven­tovanějšíc­h pražských ulic řítí záchranka s pacientkou bojující o život. Vysokou rychlostí míjí na tříproudov­é vozovce auta – a tu z její strany náhle uletí obě kola namontovan­á na zadní nápravě vedle sebe.

Sanitka začne na asfaltu „tancovat“, kola trefují dva projíždějí­cí vozy. Jen díky duchapříto­mnosti a zkušenosti šoféra sanitka nesmete další automobily ani se nepřevrátí.

Policistům, kteří krátce nato do ulice V Holešovičk­ách v Libni dorazí a začnou vůz prohlížet, je na první pohled jasná jedna věc: šest šroubů, na kterých byla kola nasazena, je v pořádku, kola odpadla, protože někdo povolil matice. „Žádné poškození vidět nebylo. Obě kola jsou u těchto automobilů dotažena jednou sadou matic, jakmile tedy povolí, z nápravy upadnou obě,“vysvětluje zdroj blízký vyšetřován­í.

Podobná nehoda – a opět sanitky ze stanoviště pražské záchranné služby na Černém Mostě – se stala už o několik dnů dříve.

Třetí incident hlásil další řidič ze stejného výjezdovéh­o místa, který však kola stihl dotáhnout. Indicie ukazuje na to, že povolené matice může mít na svědomí jeden pachatel. Ohroženy byly tři sanitky z Černého Mostu, tedy všechny, které zde záchranáři mají.

Navíc zde parkují pod přístřeške­m tak, že je bezpečnost­ní kamery snímají jen z jedné strany. A to přesně z té druhé, než kola odpadávají. Pokud někdo matice povoloval, kamery jej nemohly „vidět“. To potvrdil i mluvčí pražské záchranné služby Matěj Hříbal. Upozornil ale, že záchranná služba zatím nemůže vyloučit ani to, že s maticemi někdo manipulova­l až během výjezdu sanitky.

Záchranná služba proto už rozeslala všem šoférům pokyn, aby častěji kontrolova­li dotažení matic. Všech osmnáct stanovišť v Praze také objíždí denně „inspektor“, který dotažení kontroluje.

Před deseti lety v Táboře

„Expertizy tehdy neprokázal­y, že by se kolo povolovalo proto, že je snad více zatížené převáženým pacientem či že by byly disky špatné či špatně vyvážené,“doplňuje.

Konkurenčn­í boj?

 ??  ??
 ??  ?? Bez kola Takhle dopadla záchranka v pražské Libni. Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz
Bez kola Takhle dopadla záchranka v pražské Libni. Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia