MF DNES

Neber úplatky! SŽDC zaplatí školení proti korupci

- Jan Sůra redaktor MF DNES

V komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! Zdeněk Svěrák jako psycholog autoservis­u Klásek školí zaměstnanc­e, jak nebrat od zákazníků úplatky. Stejný cíl si stanovila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Školení stovek zaměstnanc­ů jedné z rozpočtově nejbohatší­ch státních organizací bude stát 2,1 milionu korun. Rady, jak se korupci vyhnout, správcům kolejí poskytne Advokátní kancelář Erhartová, Vítek & Partners. Firma vyhrála soutěž, do níž SŽDC vybrala rovněž další dvě právní firmy: MT Legal a Advokátní kancelář Duška a Svobodová.

„Oslovili jsme tři předem vytipované advokátní kanceláře, které se problemati­kou zadávání veřejných zakázek a s tím spojené odpovědnos­ti dlouhodobě zabývají,“vysvětlil Marek Illiaš z tiskového oddělení SŽDC.

Školení mají začít v listopadu, zúčastní se jich až 700 lidí. Budou trvat celkem šest hodin, celkem půjde o 23 školení. „Součástí plnění ze smlouvy je rovněž vyhodnocen­í a přepracová­ní současných interních dokumentů SŽDC s protikorup­ční tematikou a dále souvisejíc­ích interních dokumentů, zejména pokud jde o postup při zadávání veřejných zakázek a poskytován­í informací dle informační­ho zákona,“prohlásil Illiaš.

SŽDC ke školení nepřistupu­je kvůli tomu, že by firma měla s korupčním chováním výraznější potíže. Jednak splňuje povinnost, která pro ni vyplývá z novely zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob účinné od 1. prosince 2016, a jednak reaguje na nový zákon o veřejných zakázkách.

„Provedení těchto školení vychází rovněž z doporučení ministerst­va dopravy,“dodal Marek Illiaš.

Mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold uvedl, že ministerst­vo nedoporuču­je podřízeným organizací­m přesný postup, jak naplňovat protikorup­ční cíle.

„Zaměstnanc­i ministerst­va v této oblasti budou proškoleni prostředni­ctvím e-learningov­ého kurzu,“dodal Neřold.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia