MF DNES

Trump v debatě: „Kdybych vyhrál, skončíte ve vězení“

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Přišli a ani si nepodali ruce, snad aby si někdo nevšiml, že rukavičky odložili už v maskérně. A podle toho to dál taky vypadalo.

Byla to debata jako o nejlepšího chovance polepšovny, Aleppo této kampaně. Tolik sexu, omakávání, nařčení ze lží a znásilnění, urážek, ironie, k tomu slova o nenávisti v srdci a jedno nařčení z ďábelskost­i.

A pak vrchol, suché oznámení, že kdyby byl Donald Trump prezidente­m, skončila by Hillary Clintonová ve vězení. I když to byl vtip a proneseno to bylo ryzí americkou angličtino­u, znělo to africky.

Jestli experti tvrdí, že to byla jedna z nejhorších debat historie, měli by říct, odkud by mohli vyhrabat ještě nějakou horší.

Ještě nikdy neuspořáda­l kandidát těsně před debatou tiskovku s někdejšími milenkami partnera své soupeřky a pak je nepřivedl do publika, jako to udělal Trump. A nyní, jak to dopadlo. Výsledků lze vymyslet několik, tak budou uspokojeni všichni.

V první řadě vyhrál Trump. Byl chladný, věcný, ironický, agresivní – a prázdný, ale jiným stylem než Hillary. Počínal si klidně a s rozvahou, což po zkušenosti z první debaty překvapilo. Díky dobré rozvaze nečekaně rychle odsunul pod stůl bombu týdne, nahrávku o osahávání žen. Díky klidu získaly jeho výstřely pomazané politickým a lidským kurare na účinnosti. Kdyby křičel, míjely by cíl.

Bylo vidět, že zvládl debatní džiu-džitsu. Držel se svého jako pitbul: když se ho zeptali, jak je to s tím omakáváním, což byla hlavní past večera, odpověděl, že rozhodně dostane Islámský stát.

Když byl dotázán, jak by řešil věci, které celkem správně pojmenováv­al, rozhostila se tma. Modelově to

Donald Trump zastavil krvácení, tím vyhrál, ale to je asi tak vše. Potěšil své příznivce, ale další těžko získal, a tím vyhrála i Hillary Clintonová. Celkově to byla bída.

vypadalo tak, že jelikož americké hranice nesmějí být průchozí, vyřeší to tím, že zajistí, aby průchozí nebyly. Bylo vidět, že na problémy nemá Trump žádný plán, který by byl schopen nastínit v bodech. Smutnou vzpomínkou na staré dobré časy, kdy přeřeknutí ohledně situace za železnou oponou stálo Geralda Forda prezidents­tví („východní Evropu neovládá SSSR“), bylo, když teď prezidents­ký kandidát supervelmo­ci na svoji obhajobu uváděl, že neví nic o Rusku a netuší, jak to tam funguje.

Ale to jsou detaily, celkově Trump jasně vyhrál. Ne že by porazil Hillary, ale zastavil krvácení po největší krizi své kampaně.

Žije a má možnost vyškrábat se z díry, do níž sám spadl. Ale to je asi tak vše. Jeho voliči byli z jeho znovuzroze­ní spokojeni. To mu však nepomůže, protože o ně už v této chvíli nejde.

Lovnou zvěří října jsou ti nerozhodnu­tí a u nich asi moc neuspěl. Právě proto, že mluví moc pro své lidi. Chyba.

Proto vyhrála i Clintonová. Udržela si své. Nebyla špatná. Ale taky nebyla nijak dobrá. Nejenže zapomněla svoji smějící se masku po první debatě v šatně, její hlavní problém je v tom, že její myšlenky jako by šly přes žehličku. Poselství a lidskost se ztrácí a zplošťuje, věty jsou prefabriko­vané a znějí sériově, i když je patrné, že ví, co by chtěla říct, a její plán má zřejmě i body. Když se bránila tím, aby se diváci dívali na její webovou stránku, kde ihned odhalují Trumpovy lži, vypadalo to, jako by volala na pomoc staršího bratra.

Průzkumy hned po debatě k ní byly příznivé. U CNN to vyhrála 57:34 (ale ve vzorku bylo víc skrytých demokratů), u YouGov to bylo 47:42. Tam, kde se zkoumaly reakce v malých skupinách, měl ze hry víc Trump.

Ale z toho nemá cenu dělat závěr: v posledních dnech se toho stalo tolik, že to lidé musí nejdřív strávit, až pak se ukáže, co si z toho vzali.

Prozatím jsou jedinými poraženými této debaty oni, protože to, co dostali, byla reality show, z níž se dozvěděli hodně o pestrém sexuálním životě soutěžícíc­h, ale nic o tom, jak by jim chtěli zlepšit zemi a život.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia