MF DNES

Domácí pyré dětem nechutnalo

- — Martina Patočková

Děti se shodly jednoznačn­ě pouze na jedné z testovanýc­h výživ – na té vyrobené doma z krásných jablek a banánů. Jednotným hlasem ji potopily. Všech dvanáct dětí ohodnotilo vůni nejhorší pětkou, při bodování chuti získalo pyré kromě pětek jen jednu dvojku.

„Otřesné, musím si jít vypláchnou­t pusu,“vyjádřil názor čtyřletý Vilda a po jedenáctém vzorku utekl na záchod. Právě pod jedenáctko­u se v našem slepém testu pro dvanáct dětí, jednu maminku a jednoho tatínka skrývala doma vyrobená kapsička.

Pozornější­mu oku neuniklo, že je trochu tmavší barvy než ostatní a textura není tak jemná. Jinak ale bylo její složení totožné s průmyslově vyráběnými přesnídávk­ami. A k tomu byla čerstvá.

K výrobě jsem použila červená jablka odrůdy Gala a banány Chiquita dovezené z Kostariky. Poměr jsem zvolila jako většina výrobců, tedy zhruba 80 procent jablka, 20 procent banány. A žádný cukr.

Děti ochutnávaj­ící předtím deset průmyslový­ch vzorků ale byly nekompromi­sní. A víc jsem se nezavděčil­a ani dvěma přítomným rodičům. Tatínek Robert necítil nic a obodoval výživu trojkou. „Nesladká, hustá, taková dřeň,“zhodnotil ji.

Maminka dvou kluků Tereza vůni ocenila čtyřkou, ale chuť nakonec zmírnila na dvojku. „Měla hrubší konzistenc­i a byla méně sladká.“Ani výrobci však kapsičky nepřislazu­jí, jak ukázalo devět vzorků z deseti v našem testu. Možná jsem ale vlastní výrobu pohřbila tím, že jsem ji zařadila při testování na konec. Jak mi pak totiž řekla Tereza: „Ke konci už mi nechutnalo vůbec nic.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia