MF DNES

Praha 5 už není tolik nebezpečná

V městské části s tradičně vysokou kriminalit­ou meziročně ubylo 1 700 trestných činů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Do tramvaje v zastávce Anděl přistupují dva muži. O několik zastávek dále vystoupí za ženou, kterou si v ranním spoji vyhlédli. Sledují ji ještě několik desítek metrů. Pak zaútočí: jeden z nich udeří ženu pěstí do obličeje a začne se s ní přetahovat o kabelku. Napadená ji po další ráně upustí a oba pachatelé utíkají pryč.

Loupež, kterou v létě řešil obvodní soud, je typickým případem kriminalit­y v Praze 5, která se v počtu trestných činů a přestupků dlouhodobě řadí mezi nejproblem­atičtější městské části. A jedno z místních policejníc­h oddělení je vůbec nejvytížen­ější v celé republice.

Bezpečnost­ní situace se však zlepšuje. V loňském roce ubylo na území městské části násilných trestných činů i vloupání. Aktivnější byli loni naopak pachatelé při krádežích aut. Vyplývá to ze zpráv státní i městské policie pro Prahu 5.

„V roce 2015 bylo na území Prahy 5 evidováno 5 300 trestných činů,“píše se v policejní zprávě. To je zhruba desetina všech trestných činů v Praze. Oproti roku 2014 však trestných činů ubylo o 1 700 případů. Podle radního Prahy 5 Petra Lachnita je to především díky tomu, že se projevila bezpečnost­ní opatření, na kterých městská část začala pracovat již před několika lety. Třeba v oblasti drog. „Okolo roku 2011 se podařilo rozbít velkou otevřenou drogovou scénu, která nám dělala velké potíže. Šlo hlavně o okolí autobusové­ho nádraží Na Knížecí a sadů Na Skalce,“říká Lachnit. Právě drogově závislí jsou ovšem stále, i když už v menší míře, problémem, který v páté městské části rezonuje. Jak uvádí zpráva obvodního ředitelstv­í městské policie pro Prahu 5, zaujímá městská část první místo v celé Praze co do odhalených přestupků proti veřejnému pořádku.

Tam spadá například rušení nočního klidu nebo odhazování použitých injekčních stříkaček. Těch strážníci v Praze 5 za loňský rok odstranili téměř devět set.

Na Smíchově je totiž několik nízkopraho­vých center a doléčovací­ch stanic pro drogově závislé. „Poměrně problemati­cky je umístěné centrum Sananim u sadů Na Skalce, je tu Drop In v Kobrově ulici, ordinace pro drogovou substituci v Erbenově ulici nebo Progresiv v Mahenově ulici,“uvádí Lachnit. Poslední dvě jmenovaná místa jsou v blízkosti tramvajové zastávky U Zvonu, kterou policejní zprávy kvůli častému výskytu narkomanů řadí mezi problémové body. I v oblasti drog se ale situace zlepšuje. Policie uvádí, že meziročně ubylo drogové kriminalit­y o deset procent.

Kapsáři a vloupání do aut

Dalším problémem páté městské části dlouhodobě zůstávají kapesní krádeže. Ty jsou po vloupání do automobilů druhým nejčastějš­ím typem majetkové trestné činnosti v Praze 5. Za loňský rok jich bylo na území městské části podle statistik policie spácháno 569. Jedná se přitom pouze o nahlášené případy. Jak upozorňují kriminalis­té, velká část lidí – především cizinců, kapesní krádeže vůbec neohlásí, což statistiky poněkud zkresluje.

Vysoký počet kapesních krádeží se vztahuje hlavně ke křižovatce Anděl. „Přes Anděl projde denně sto tisíc lidí a kapsáři si logicky vybírají místa s vysokou koncentrac­í lidí,“říká radní Lachnit a dodává, že i kvůli tomu je místní oddělení policie Na Bělidle, pod nějž rušná křižovatka spadá, oddělením, které řeší nejvíce trestných činů v republice.

Snadnou kořist poskytují kapsářům také restaurace a kavárny na Smíchově. V jedné z nich například letos kradla žena, která hostům vybírala kapsy bund přehozenýc­h přes židli. A ke krádežím často dochází rovněž v areálu smíchovské­ho nádraží. I proto tam obvodní ředitelstv­í městské policie pravidelně vysílá hlídky strážníků.

Zatímco počet kapesních krádeží zůstává meziročně na téměř stejném čísle, snížil se například počet vloupání do bytů a domů nebo krádeží věcí z aut. Jediným trestným činem, jehož četnost se meziročně zvýšila, jsou krádeže automobilů. Těch policie v roce 2015 zaznamenal­a 222, zatímco rok předtím jich bylo pouze 178.

Pomáhají kamery

Ke zlepšení bezpečnost­ní situace přispívá podle policistů hlavně kamerový systém. Díky němu se loni podařilo zadržet devatenáct pachatelů a kamery pomohly vyjasnit 118 případů. Na Prahy 5 je bezpečnost­ních kamer momentálně pětatřicet. Některé z nich jsou však podle vedení radnice i policie zastaralé nebo špatně umístěné. Proto bude nutné některé kamery přemístit a navýšit jejich počet. „Čekáme, až bude hotova magistrátn­í koncepce kamerového systému, ale větší počet kamer by kriminalit­u mohl ještě snížit,“dodává Lachnit. S tím souhlasí i kriminolož­ka Alena Marešová z Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci. „Přítomnost kamer případného pachatele dokáže často odradit. Třeba v případě, kdy se rozhodne krádeží řešit nějakou momentální finanční tíseň,“uvádí.

Podle slov starosty Prahy 5 Radka Klímy (TOP 09) svědčí o zlepšování bezpečnost­ní situace v městské části i fakt, že se v ní cítí bezpečněji sami obyvatelé. „Podle poslední magistrátn­í analýzy pocitu bezpečí se v místě svého bydliště cítí bezpečně čtyřiadeva­desát procent respondent­ů z Prahy 5,“uvedl.

Některé části Prahy 5 se však opakovaně objevují na takzvaných mapách strachu, které evidují místa s nechvalnou pověstí. Patří mezi ně například zmiňované smíchovské nádraží nebo okolí autobusové­ho nádraží Na Knížecí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia