MF DNES

Trhy dostane na starost nejspíš Taiko

-

Vánoční trhy na Staroměsts­kém a Václavském náměstí by znovu mohla pořádat společnost Taiko. Vyplývá to ze znění dvou verzí materiálu, který připravili úředníci pro dnešní jednání pražských radních.

Společnost pořádala trhy v uplynulých letech, před dvěma lety jí ale Praha vypověděla smlouvu. Podle prvého materiálu by radní potvrdili výsledek výběrového řízení, které letos město uspořádalo, a které vyhrála firma Taiko. Praha by pak podepsala smlouvu s Taiko. Uzavřena by byla na neurčito. Firma nabídla roční nájemné čtyři miliony korun, dosud platila jen něco přes polovinu této částky.

Magistrátn­í majetková komise vybrala Taiko zhruba v polovině srpna. Další firma, která postoupila do druhého kola tendru, Farmářské trhy, nabídla totiž dvakrát po sobě roční nájemné korunu, od roku 2018 by pak bylo jeden milion korun. Právě kvůli vyšší roční částce dala komise přednost Taiku.

Taiko má ale trhy pořádat i podle druhého materiálu, který úředníci připravili. Z dokumentu vyplývá, že by radní svým hlasováním zmíněnou soutěž zrušili a uložili by magistrátn­ímu odboru evidence, správy a využití majetku uzavřít s firmou nájemní smlouvu na vánoční trhy letos a v roce 2017. K soutěži si město nechalo vypracovat právní stanovisko, v kterém se píše, že Praha může soutěž zrušit, toto právo totiž deklaroval­a předem v podmínkách soutěže, a zúčastnění o ní tak věděli.

Radní měli na svém jednání problemati­ku nájemce obou trhů řešit již několikrát. V uplynulých několika týdnech však ani jednou nebyl žádný materiál zařazen na program jednání.

Smlouva s Taiko trvala od roku 2004. Podle minulého vedení města byla nevýhodná. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia