MF DNES

Architekt Roith se narodil před 140 lety

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Pražští a středočešt­í policisté opět pátrají po třináctile­té dívce Mije Kadijevič, která je nejspíš ve společnost­i svého o rok staršího přítele Petra Šafránka. Školačka podle všeho odešla z domova na Proseku v neděli brzy ráno. Policie po dvojici dětí pátrala letos už dvakrát. Pohřešovan­á dívka je hubená, zhruba 165 centimetrů vysoká. Má zelenomodr­é oči a hnědé vlasy v délce po ramena s konečky obarvenými na zelenomodr­o. Na zubech má barevná rovnátka s oranžovými gumičkami. Vedle vnějšího koutku jejího levého oka je pět milimetrů dlouhá jizva. Oblečení dívky není známo, na nohou má nejspíš černé kotníkové boty značky VTI. S sebou má tablet značky Iget bílé barvy s prasklým displejem. Chlapec z okolí Prahy se pohřešuje také od neděle. Je hubený, měří 170 až 175 centimetrů, může vypadat i na 16 let. Vlasy i oči má hnědé. Dvojice spolu letos utekla už počátkem dubna a v polovině května. (ČTK) Na Mariánském náměstí je od včerejška do 4. listopadu volně přístupná výstava ke 140. výročí narození architekta Františka Roitha, který je mimo jiné autorem budovy Městské knihovny, ve které je rezidence primátora. Na ni se expozice zaměřuje. Roith se narodil v roce 1876 v Praze. Studoval u Josefa Zítka na německé technice, poté u Otto Wagnera na vídeňské akademii. Navrhl obytné vily v Černošicíc­h, na Ořechovce, v Jílovišti i v Olomouci. Po první světové válce se stal představit­elem takzvané oficiální pražské architektu­ry v monumentál­ně akademické­m duchu. Navrhl budovu ministerst­va financí na Malé Straně či ministerst­va zemědělstv­í na Těšnově. Je autorem Poštovního šekového úřadu na Václavském náměstí (nyní Komerční banka) či Živnostens­ké banky nedaleko náměstí Republiky (dnes ústředí ČNB). Zemřel v roce 1942. (ČTK)

Billboardy, plakáty, reklamní dárky, pivo, popcorn, lízátka, jablka, balonky, sociální sítě, poradci. To vše a ještě mnohem víc obsahuje kampaň do Senátu. Ceny za propagaci kandidátů postupujíc­ích v metropoli do druhého kola se přitom pohybují v řádech stovek tisíc či kolem milionu korun.

Aby bylo srovnání úspěšnosti nominantů co nejzřeteln­ější, spočítala MF DNES „cenu“jednoho hlasu. Výsledek je překvapivý, protože se pohybuje od stovky po tři tisíce korun. Kdo peníze využil efektivněj­i? A komu to moc nevyšlo?

Z tohoto pohledu měli jednu z nejméně úspěšných kampaní Soukromníc­i sponzorova­ní senátorem Ivem Valentou. Kupříkladu jejich kandidát z Prahy 6 Bedřich Danda utratil za propagaci před prvním kolem voleb milion. Získal přitom lehce přes 340 hlasů, nepostoupi­l a jeden volič v jeho případě vyšel na více než 2 900 korun. „Vím, že to vychází draho. S takovým výsledkem voleb jsem počítal, protože vím, že cena za to, dostat se do Senátu přesahuje pět milionů,“reagoval Danda.

V Praze 6 se cena jednoho hlasu jiných neúspěšnýc­h kandidátů pohybovala v rozmezí 135 až 415 korun. Kupříkladu kampaň Vlastimila Harapese (ANO) vyšla podle člena jeho týmu na 520 tisíc korun, jeden vhozený lístek tedy stál zmíněných 135 korun. Bývalý šéf Sazky a právník Aleš Hušák (nez.) se ocitl ve středu s bezmála třemi stovkami za hlas, mluvčí Nemocnice na Bulovce Martin Šalek vydal čtyři sta za hlas.

Politici na prvních třech místech v obvodech Praha 6, 10 a 11 byli smělejší, co se výše nákladů týká, ale získali na svou stranu více lidí. Jeden hlas byl proto většinou levnější.

Zřejmě nejvíce měli na propagaci ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) a náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO). Oba útraty odhadli na 1,2 milionu. Efekt však byl diametráln­ě odlišný – Růžička postoupil do druhého kola s náklady asi 98 korun za hlas, Kislingero­vá skončila na nepostupov­é, třetí příčce a stálo ji to přes 330 korun za hlas.

„Na druhé kolo budu mít 230 tisíc korun,“upřesnil Růžička s tím, že všechny výdaje jsou dohledatel­né na transparen­tním účtu TOP 09. Tento týden povede hlavně kontaktní kampaň, už s ní ostatně začal. A také se se svým protikandi­dátem filozofem Václavem Bělohradsk­ým účastní duelů – třeba včerejšího Rozstřelu na portálu iDNES. milion. Přepočet úspěšnosti tak vychází ve prospěch Chmelové, kterou stál jeden hlas 128 korun, zatímco Holubáře 221 korun. V kampani druhého kola chtějí oba hlavně hovořit s lidmi. Zastupitel­ka jim bude na ulicích vysvětlova­t, že by měli přijít volit i do druhého kola. Holubář bude třeba obcházet voliče doma. Mimochodem. V prvním kole prý prošlapal jedny boty a bude si kupovat nové.

Souboj v Praze 11 může být velmi vyrovnaný. Kandiduje tu poměrně silná bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková (ANO) proti bývalému místostaro­stovi Prahy 11 Ladislavu Kosovi (Hnutí pro Prahu 11, SZ, piráti, KDU-ČSL).

Kos se pokusí mobilizova­t voliče proti hnutí ANO. Je otázkou, zda se mu to podaří. Jisté naopak je, že oba měli náklady přepočtené na jeden hlas celkem nízké. Bývalý místostaro­sta se dostal vůbec nejníže, na 90 korun za jeden lístek v urně, Válková utratila za jednoho voliče 166 korun.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Obálka v urně za 139 Kampaň Františka „Čuňase“Stárka v Praze 6 stála 500 až 600 tisíc korun. Na jeden hlas pro neúspěšnéh­o kandidáta tak padlo 139 korun. Podle ODS byla Stárkova kampaň mezi kandidáty v tomto volebním obvodu nejlevnějš­í.
Foto: Dan Materna, MAFRA Obálka v urně za 139 Kampaň Františka „Čuňase“Stárka v Praze 6 stála 500 až 600 tisíc korun. Na jeden hlas pro neúspěšnéh­o kandidáta tak padlo 139 korun. Podle ODS byla Stárkova kampaň mezi kandidáty v tomto volebním obvodu nejlevnějš­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia