MF DNES

Hvězdárna ukáže, jak se dělá kometa

-

Jedná se o pracovní pozici na plný nebo i zkrácený pracovní úvazek. V případě Vašeho zájmu pošlete svůj životopis na e-mail mrumlena@tci.cz

Bělohradsk­ý (ČSSD a SZ) vydal za první kolo přibližně 880 tisíc (182 korun za hlas), na tento týden má asi 170 tisíc. „Transparen­cy Internatio­nal vyhlásil naši kampaň za

Planetáriu­m ve Stromovce dnes otevře zmodernizo­vaný sál Starvid. Nainstalov­alo v něm nový projekční systém za více než čtyři miliony korun. Promítaný obraz má osm milionů obrazových bodů, což je téměř čtyřikrát větší rozlišení, než měl dosavadní systém.

Multifunkč­ní sál tak umožní rozšířit programovo­u nabídku pro veřejnost. „V sále byl původně systém z roku 2005, elektronik­a ale zastarala velice rychle. Nemělo to dostatečné rozlišení, dostatečný kontrast a nejhorší bylo, že obraz se vytvářel ze dvou projektorů, takže tam víceméně bylo vždy vidět, že je obraz složený,“řekl včera při představen­í sálu zástupce ředitele planetária Jan Šifner. Výhodu pro diváky spatřuje v tom, že obraz bude jednolitý a profesioná­lní.

Kromě projekčníh­o systému byl instalován nový chladicí systém. Pro sál byl také vyroben speciální mobilní demonstrač­ní stůl, který umožní při přednáškác­h předvádět různé jevy. Zakázka vyšla na více než čtyři miliony korun. (ČTK)

V Praze 10 se odehraje duel mezi aktivistko­u a opoziční zastupitel­kou Renatou Chmelovou (Vlasta, KDU-ČSL, piráti, LES, Desítka pro domácí) a známým lékařem Jiřím Holubářem (TOP 09 a STAN). Ženská kandidátka dosud vynaložila zhruba 700 tisíc, lékař lehce přes

(ANO) vynaložila za první kolo přibližně 900 tisíc, na tento týden má asi 100 tisíc korun.

(Hnutí pro Prahu 11, SZ, piráti, KDU-ČSL) odhadl první kolo na 400 až 450 tisíc, do druhého si přichystal 150 tisíc.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Moderněji Sál pražského planetária Starvid s novým projekčním systémem nabídne díky další technické novince také program s názvem Jak se dělá kometa (na snímku).
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Moderněji Sál pražského planetária Starvid s novým projekčním systémem nabídne díky další technické novince také program s názvem Jak se dělá kometa (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia