MF DNES

Konec Kliniky? Budovu získala SŽDC

-

Do krizového centra RIAPS na Žižkově přichází pětašedesá­tiletý muž. Poslal jej tam jeho zaměstnava­tel, který správně odhadl, že je na pokraji zhroucení.

„Přes všechno, co se mu stalo, měl velikou potřebu zachovat si každodenní fungování do poslední chvíle. Ostatně jako mnoho našich klientů,“říká psychiatr krizového centra Robert Kačeňák.

Pan N. (centrum z pochopitel­ných důvodů nemůže uvést jeho jméno) prodělal nádorové onemocnění prostaty a podstoupil operaci i chemoterap­ii. V posledním půl roce byl však jeho stav stabilizov­aný. Ve chvílích, kdy se vyrovnával s vlastní smrtelnost­í, ho ale postihla další nečekaná událost.

Po návratu domů nalezl v ložnici manželku, která spáchala sebevraždu. Jeho duševní stav se stále zhoršoval. Měsíc po manželčině úmrtí navštívil krizové centrum. „Celou tu dobu, než k nám poprvé přišel, se pokoušel se situací vyrovnat

Budovu bývalé plicní ambulance na Žižkově, kterou nelegálně obývá autonomní sociální centrum Klinika, získala od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Smlouva o převodu majetku byla podepsána minulý týden a nyní se čeká na zapsání budovy do katastru nemovitost­í.

„Po vyřešení nezbytných administra­tivních kroků byla minulý týden podepsána Smlouva o převodu majetku státu ve prospěch SŽDC. Nyní bude převod zanesen do katastru nemovitost­í,“uvedl mluvčí Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) Radek Ležatka.

Bývalou plicní ambulanci squateři

Že je o služby linky i centra zájem, dokládá počet lidí, kteří se na ně každý rok obracejí o pomoc. Pro doplnění, na Pražskou linku důvěry zavolalo loni šestnáct tisíc osob.

Nejčastěji jde o ženy, které tvoří takřka dvě třetiny všech ošetřených a tři čtvrtiny volajících. Podle Holcnera to však nedokazuje, že by byly psychicky zranitelně­jší. „Spíše mají častěji ochotu řešit potíže tím, že o nich budou s někým hovořit, k čemuž mají muži obecně větší ostych,“vysvětluje.

Na centrum se podle něj může obrátit kdokoliv, kdo prochází ve svém životě krizovým obdobím a není ho schopen svými vlastními silami zvládnout. V RIAPS je pro takového protiprávn­ě obsadili v listopadu roku 2014, o měsíc později ji vyklidila policie. Úřady jim poté nabídly budovu zdarma k zapůjčení loni v únoru do doby, než bude převedena na nového vlastníka. Squateři se proto v objektu usadili a začali pořádat přednášky, sbírku pro uprchlíky, kavárnu i další činnosti.

Úřady si budovu předaly tajně

Podle Arnošta Nováka z kolektivu Kliniky byl převod utajený a netranspar­entní.

„Ptali jsme se minulý týden na SŽDC podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím a napsali nám, že žádný projekt na využití

člověka 24 hodin denně dostupný psychiatr a v pracovních dnech od osmi do čtyř hodin i psycholog. Ošetření je plně hrazeno zdravotním­i pojišťovna­mi.

„V případě, že si to situace žádá, může psychiatr předepsat i medikaci nebo hospitaliz­aci až po dobu pěti dní,“říká Holcner. V centru je pro takové případy připraveno osm krizových lůžek.

Pražská linka důvěry je naproti tomu podle její vedoucí Jitky Grygy Medřické jistou první pomocí pro duši. „Snažíme se ošetřit to základní, co zvládneme. Stabilizov­at klienty a případně je nasměrovat na další služby v rámci sociální či zdravotní péče,“říká. Výhodou je podle ní i anonymita telefonick­ého spojení. Ač totiž někteří lidé upřednostň­ují osobní kontakt, jiní si naopak nedokážou představit, že by vyhledali pomoc tváří v tvář. Linka je stejně Jeseniovy nechystají. Máme to černé na bílém,“uvedl Novák.

Mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský uvedl, že v budově budou sídlit zaměstnanc­i této instituce. „Polohou i velikostí odpovídá našim požadavkům na umístění našich zaměstnanc­ů. Proto jsme v rámci meziresort­ního řízení projevili zájem o její nabytí,“uvedl. Budovu podle něj SŽDC převezme „v dohledné době“.

Stavební úřad před nedávnem rozhodl, že budova byla kolaudován­a jako zdravotnic­ké zařízení, a z tohoto důvodu aktivistům jejich smlouvu neprodlouž­il. SŽDC zjevně také nebude v místě provozovat zdravotnic­kou péči, avšak změna jako centrum v provozu 24 hodin denně. Již několik let navíc nenabízí pouze telefonick­é poradenstv­í, ale využívá i modernější způsoby komunikace. Lidé se tak na odborníky mohou obrátit i prostředni­ctvím e-mailu a chatu.

Prim hrají vztahy a traumata

Pokud jde o důvody, proč se Pražané na linku a centrum obracejí s prosbou o pomoc, Holcner i Medřická se shodují, že se za čtvrt století příliš nezměnily. Nejčastěji jde prý o osobní a vztahové krize nebo zkušenosti s traumatick­ou událostí – například trestným činem, autonehodo­u či úmrtím blízké osoby.

„Vidím to tak, že lidské potíže jsou univerzáln­í a příliš se s dobou nemění,“říká Holcner. Přiznává však, že například během ekonomické krize přibylo lidí, kteří řešili problémy způsobené nedostatke­m peněz. Podle Medřické lidé také díky rozvoji elektronic­ké komunikace častěji řeší problémy s kyberšikan­ou a v partnerský­ch vztazích s kontrolou e-mailů a SMS.

Jak Pražská linka důvěry, tak centrum RIAPS vznikly v roce 1991 jako součást prevence sebevražed­ného jednání a tyto případy dodnes tvoří značnou část jejich práce. „Přibližně třetinu všech kontaktů tvoří sebevražed­ná tematika či sebepoškoz­ování. Ať už ve fázi myšlenek, či již započatého pokusu,“říká Medřická. Podle Holcnera však může riziko sebevražed­ného chování hrozit každému, kdo krizí prochází. stylu užívání je podle Ptačinskéh­o zákonná procedura, kterou lze v tomto případě použít. Podstatné pro budoucnost bývalé plicní kliniky je, že na rozdíl od aktivistů se SŽDC stává majitelem budovy. Po sepsání předávacíc­h protokolů začne rekonstruk­ce budovy.

Aktivisté v budově pořádají přednášky, jazykové kurzy nebo promítání filmů, provozují tu také knihovnu. Čas vyklidit objekt měli do 2. března letošního roku, odejít ale odmítli. O vyklizení budovy se s nimi úřad soudí, uložil jim více než 150 tisíc korun pokuty za její neoprávněn­é používání. Část už zaplatili z příspěvků dárců. (rsr, bun)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ??
Foto: Vít Šimánek, ČTK
 ??  ?? Do studia už ne Marta Kubišová včera představil­a své nové album Soul, které označuje za svoji poslední studiovou nahrávku. Koncertova­t ještě bude, ovšem ukončení pěvecké kariéry si už také naplánoval­a – na den svých 75. narozenin 1. listopadu 2017....
Do studia už ne Marta Kubišová včera představil­a své nové album Soul, které označuje za svoji poslední studiovou nahrávku. Koncertova­t ještě bude, ovšem ukončení pěvecké kariéry si už také naplánoval­a – na den svých 75. narozenin 1. listopadu 2017....

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia