MF DNES

Pavelcovy starosti. Přišel o místo ve Winnipegu

- Tomáš Zatloukal hokejový reportér MF DNES

Winnipeg Jets uzavřeli kádr před novou sezonou hokejové NHL – s nemilým překvapení­m pro Ondřeje Pavelce. Klub vsadí na brankářsko­u dvojici Connor Hellebuyck, Michael Hutchinson. Na českého gólmana nezbylo místo.

Winnipeg včera večer středoevro­pského času zařadil Pavelce, který byl dlouholeto­u jedničkou Jets, na listinu nechráněný­ch hráčů. Z té si devětadvac­etiletého gólmana může stáhnout během 24 hodin kterýkoliv celek NHL, a to zcela bezplatně. Pouze převezme od Winnipegu Pavelcův kontrakt.

Mohlo se tak stát už v noci na úterý – po uzávěrce tohoto vydání.

Právě vysoká smlouva byla často zmiňována jako zásadní důvod, proč se nepodařilo generálním­u manažerovi Winnipegu Kevinu Cheveldayo­ffovi, delší dobu si pohrávajíc­ího s myšlenkou, že vsadí na talentovan­ý, leč nezkušený tandem H+H, Pavelce vyměnit. Nyní může štědrý pakt zabránit dokonce i tomu, že po kladenském odchovanci někdo sáhne zdarma.

Pavelec totiž ročně zatíží platový strop svého zaměstnava­tele 3,9 milionu dolarů, což je příliš vysoká cena, pokud by měl český reprezenta­nt plnit post náhradníka. Mistr světa z roku 2010 by zvládl i výraznější roli, jenže volných míst je v brankovišt­ích 30 klubů zámořské soutěže minimum.

Pavelcovi tedy reálně hrozí, že listinou nechráněný­ch hráčů projde bez povšimnutí a poprvé od sezony 2010/2011 skončí na farmě.

Do složité situace jej paradoxně dostala pozvánka také na Světový pohár. V Jandačově kádru mu patřila až pozice trojky, takže mu chybí zápasový rytmus. Do něj se naopak dostal jeho hlavní konkurent Hutchinson.

„Mike začal s přípravou s námi dříve a rychle se dostal do tempa. Chceme, aby v tom takto pokračoval,“řekl před pár dny trenér Winnipegu Paul Maurice. Šestadvace­tiletý Kanaďan již v minulém ročníku výrazně naznačil, že by mohl Pavelce zastoupit.

Odklon na listinu volných hráčů potkal i českého obránce Zbyňka Michálka z Arizony. V předešlé sezoně byl přitom pevnou součástí obrany Coyotes a odehrál 70 zápasů.

 ?? Foto: Getty ?? Studená sprcha Ondřej Pavelec chytal za Winnipeg (dříve Atlantu) od svého průlomu do NHL v sezoně 2007/2008. Teď je v nejistotě.
Foto: Getty Studená sprcha Ondřej Pavelec chytal za Winnipeg (dříve Atlantu) od svého průlomu do NHL v sezoně 2007/2008. Teď je v nejistotě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia