MF DNES

Co bude se Slavií? Nikdo neví, byť šéf Pitter uklidňuje

- Radim Trusina, David Čermák fotbaloví reportéři MF DNES

Nevyhrát, budou naděje Česka na mistrovstv­í světa v Rusku výrazně ohroženy hned v úvodu kvalifikac­e. Situace fotbalové reprezenta­ce začíná být vážná: remíza 0:0 se Severním Irskem, pak role sparingpar­tnera v Německu, kde Češi dostali tři góly a nestíhali.

Nic není ztraceno, ale je potřeba zabrat, přehrát Ázerbájdžá­n. Jakkoliv. Jinak se tým trenéra Karla Jarolíma dostane do těžko řešitelnýc­h komplikací. První a druhý pokus o nastartová­ní kvalifikac­e se nevydařil. Je tady třetí a možná i poslední. Dál už by mohlo být pozdě. „Samozřejmě se cítíme být pod tlakem. Domácí ztrátu se Severním Irskem jsme si už vybrali. Musíme

Analýza Jaroslav Tomas, Matěj Hejda hokejoví reportéři MF DNES

Situace v hokejové Slavii jen potvrzuje tvrzení, že je život relativní. Ještě v sobotu byla kabina týmu navenek jednotná, po pár dnech je už všechno jinak.

„Jaká je situace? Podívejte se, kolik nás bylo na ledě. Uvidíme, s jakým mančaftem budeme hrát ve středu v Českých Budějovicí­ch,“pravil po pondělním tréninku útočník to zvládnout a vyhrát,“burcuje stoper Tomáš Sivok.

99 procent sázkařů věří Česku

Napětí stoupá. „Bylo by smutné, kdybych to necítil. Uděláme maximum, aby se naše skupina neroztrhal­a,“pravil Jarolím. „Mám ve zvyku nikoho nepodceňov­at, ale vítězstvím nad Norskem si Ázerbájdžá­n získal ještě větší respekt. O to víc musíme být ve střehu.“

Češi jsou vzhledem k dosavadním­u průběhu kvalifikac­e, kdy Ázerbajdžá­n kromě Norska porazil i San Marino a má už šest bodů, možná překvapivě jasným favoritem utkání. „Omlazený český nároďák ukazuje svůj potenciál a Ázerbájdžá­n by měl převálcova­t,“myslí si fotbalový bookmaker Tipsportu Petr Urbanec. U největší české sázkové kanceláře je 99 procent tipů na výhru Michal Dragoun a dodal: „Ti, co byli na ledě, hrát budou. Já ve středu budu určitě připravený.“

I z těchto slov je patrné, že prohlášení hráčů, kteří se hromadně „hodili marod“a neodcestov­ali na sobotní zápas do Prostějova, nebylo tak úplně společné.

Dragoun patří podle informací iDNES.cz do party hráčů, kteří nesouhlasi­li se stávkou, jež nyní Slavii dotlačila až na existenční hranu.

Nejstarší hokejový klub v Evropě (1900) stále žije v nejistotě a nikdo neví, co bude. „Na pochybách jsou už i ti, kteří měli ještě před pár dny jasno. I já jsem chtěl ve Slavii zůstat, ale teď opravdu nevím. Čekám na vyjádření majitele klubu,“říká trenér Milan Razým.

Vladimír Pitter sice v televizi uklidňoval, že Slavia na sto procent dokončí sezonu, je ovšem v těžké situaci a nemá se o koho opřít. Postavili se proti němu hráči, zjistil, že proti němu brojí i sportovní manažer Luděk Bukač, jehož chtěl po víkendovýc­h událostech propustit.

On ho však předběhl a rezignaci oznámil včera ráno. Slavia, která nikdy

Ázerbájdžá­nská liga za poslední čtyři roky v žebříčku UEFA poskočila o dvanáct míst a v pořadí koeficient­ů už předčí třeba srbskou nebo bulharskou. Láká zvučná trenérská jména, v minulosti třeba Angličana Tonyho Adamse nebo Johna Toshacka, velšského kouče, který dřív vedl i Real Madrid. A reprezenta­ci vede bývalý chorvatský záložník Robert Prosinečki. „Jeho práce se projevuje. Zdálo se mi, že už se jejich fotbal podobá tomu chorvatské­mu,“říká Josef Pešice, pozorovate­l, který Ázerbájdžá­n sledoval při domácí výhře nad Norskem.

Podpora státu pomáhá úspěchu

Kluby, často mohutně finančně podporovan­é státními penězi, spoléhají hlavně na zahraniční hráče, jejichž počet na soupisce pravidla nijak neomezují. Postupně ale vychovávaj­í neměla extra široký management, se tím pádem rozdrolila zase o kousek víc.

I když kdo ví, jak dlouho bude Bukač bez práce, jelikož se hovoří o jeho napojení na Richarda Benýška, velkého Pitterova rivala, který podle všech indicií stojí za pučem ve Slavii.

Dobře poskládaný a soudržný tým je už dávno minulostí. V pondělí byla na ledě sotva polovina kádru, kterému vypomáhali i veteráni Pavel Kolařík s Davidem Hruškou. První už ukončil kariéru a druhý v i zajímavé hráče pro reprezenta­ci. Základna totiž v Ázerbájdžá­nu roste raketovou rychlostí, zájem o fotbal se neustále zvyšuje díky podpoře státu a mládežnick­ým projektům. Na vývoj malých talentů ve školách dohlíží trenéři vyškolení německými experty a výsledky se rychle projevují. Ještě nedávno mládežnick­é reprezenta­ce dostávaly od silných týmů výprasky, teď s nimi jsou často schopné hrát vyrovnané zápasy.

Áčko zatím střídá lepší období s horšími. Třeba v roce 2013 prohrálo jen dva ze dvanácti zápasů, o rok později naopak porazilo pouze Filipíny. Co teď? „My máme větší kvalitu, ale taky fůru zraněných. Zápas se může vyvíjet všelijak. V dané konstelaci mohou být Ázerbájdžá­nci velice nepříjemný­m soupeřem,“varuje Pešice. Edenu individuál­ně trénuje delší dobu, přesto je možné, že tihle dva budou pro Slavii ještě dobří.

Hráči totiž místo pospolitos­ti momentálně řeší vlastní budoucnost. „Pokud většina z nich odejde, tak nemusíme řešit návrat do extraligy, ale spíš záchranu v té první,“poznamenal kouč Razým.

A trochu rezignovan­ě dodal: „Už si připadám jako pitomec, abych se hráčů neustále ptal, jestli tu zítra budou, nebo ne. S takovou situací jsem se v životě nesetkal.“

Show přitom zdaleka nekončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia