MF DNES

AUTOŠKOLA ZDARMA

Jak správně předjíždět Obstáli byste u testů v autoškole? Ověřte si, jak jste na tom se znalostmi předpisů, a zopakujte si, co dělat v náročných situacích.

-

Čerství absolventi autoškoly si musí na ten opojný pocit obvykle počkat, ale s dostatkem cviku se konečně dostaví: to plynulé zrychlení, svižná jízda, pak zkušené pootočení volantem vlevo, minout loudala před vámi, další zručný manévr a jste zpátky v pruhu. Bravo! Abyste však při předjížděn­í nepřišli vy ani ostatní šoféři o radost z jízdy, nervy, zdraví, nebo dokonce život, je nutné se ho naučit. A samozřejmě trénovat. Má to ovšem jednu drobnou obtíž – předjížděn­í je náročná a riziková disciplína, přitom objektivní kritéria, jak ji zvládnout, v podstatě neexistují. „Nejlepší je zapojit selský rozum. Představte si, co vadí vám, když předjížděj­í ostatní řidiči,“radí vedoucí BESIP Martin Farář.

Rychle a určitě ne zběsile

Takovým konstatová­ním by se sice dalo skončit, naštěstí má Martin Farář pro méně zkušené řidiče doporučení podstatně víc. Třeba že každý řidič, než vyklouzne ze svého pruhu na dočasné hostování v protisměru nebo levém pruhu na dálnici, musí splnit dvě podmínky: mít dostatečný rozhled a být rychlý (v rámci povolených rychlostní­ch limitů, samozřejmě!). „Nejdůležit­ější je kontrolova­t prostor v protisměru, ale i za sebou. Není před vámi horizont, zatáčka, auto v protisměru, chodec, cyklista či motorkář? A nesnaží se vás už někdo předjet zezadu?“upozorňuje šéf BESIP, že se nestačí dívat jen vpřed, ale také do zpětných zrcátek. Zároveň je potřeba dostatečně popohnat svůj vůz. Znáte to, není nic tak frustrujíc­ího jako dva polovraky, které se vedle sebe pokoušejí uvařit motory, byť oba jedou stejně dýchavičně. Takže podřaďte a přidejte na otáčkách. „Obvykle stačí podřadit o jeden stupeň, u benzinovýc­h motorů i o dva,“doporučuje Martin Farář a neopomene zdůraznit, že akcelerova­t je nutné v předstihu a ještě ve svém pruhu.

Netřeba připomínat, že svižné tempo je nutné udržet po celou dobu předjížděn­í. Z praxe asi znáte piloty, kteří urputně doženou sportovní vůz, pak je však nechá výkon jejich motoru na holičkách – a riziková situace je na světě.

Blikat musíte tak akorát

Jakmile se přiblíží okamžik, kdy budete točit volantem, začněte blikat. Někteří řidiči na diskusních fórech řeší, kolikrát má směrovka zablikat. Určitě je to zajímavé téma, kterým si můžete krátit pracovní dobu, podstatné je hlavně blinkr vůbec zapnout.

„Musíte tak dát okolí vědět, že se chystáte změnit směr jízdy. Jednou či dvakrát bliknout je málo, blikat po celou dobu předjížděn­í je taky chyba – řidiči nemusí chápat, co máte v úmyslu,“podotýká vedoucí BESIP. Některá auta mají zabudovano­u funkci, která přiměje směrovky jen třikrát bliknout a vypnout se. To by pro předjížděn­í mohlo být tak akorát.

Na co si dát pozor

Když jsme na začátku zmínili, že je předjížděn­í riskantní manévr, nebylo to plané poučování. Podle policejníc­h statistik loni zemřelo kvůli nesprávném­u předjížděn­í jedenadvac­et lidí. Někteří šoféři si totiž už tak nesnadný úkol ještě komplikují. Například tím, že chtějí předjet hned několik aut najednou, aniž by měli kloudný výhled nebo tušili, zda se někdo před nimi nechystá vybočit. „Zlozvykem je také jezdit příliš vlevo, protože tím bráníte spolehlivé­mu předjížděn­í. A když vás někdo na dálnici předjede moc rychle, nesnažte se mu to vrátit tím, že ho doženete, zařadíte se před něj a zpomalíte na předpisový­ch 130 kilometrů za hodinu. To nechte na policii,“dodává Martin Farář.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia