MF DNES

Vezměte si růži, přijďte na koncert (a volte mě)

Nahánět hlasy před druhým kolem senátních voleb pomáhá Michal David i ministři

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES s přispěním J. Pokorného

„Michala Davida osobně znám delší dobu, jsme přátelé. “

, Jan Mládek kandidát ČSSD

Zřejmě vůbec poprvé v historii druhého kola předvolebn­ích kampaní do Senátu se jeden z kandidátů rozhodl, že místo tradičních besed a setkání víc zaujme voliče, když pro ně uspořádá koncert. A tak ve čtvrtek v Táboře zazpívá Michal David na podporu sociálního demokrata Jana Mládka. Tomu jde totiž o hodně. Když na Táborsku o víkendu v souboji se starostou Mladé Vožice Jaroslavem Větrovským (ANO) prohraje, měl by – alespoň podle toho, co před volbami říkal – nabídnout svou rezignaci na post ministra. „Vstup je zdarma. Upozorňuje­me, že kapacita sálu je omezena,“stojí na pozvánce, která se objevila na sociálních sítích a MF DNES ji poskytl sám ministr po dotazu, s jakou strategií půjde do kampaně před druhým kolem. „Vedle mé kontaktní kampaně dá Michal David koncert na moji podporu,“připsal k tomu Mládek.

MF DNES zajímalo, proč má politika podpořit zrovna Michal David a zda se dočkají obdobné podpory i další sociálněde­mokratičtí kandidáti. „Je to akce pana Mládka. S Michalem Davidem se znají dlouhodobě, a co vím, tak na podpoře – pokud projde do druhého kola – byli domluveni dlouho,“odmítl zdroj z pražské centrály ČSSD, že by strana měla s koncertem cokoli společného.

Ministr to pak vysvětlil slovy: „Michala Davida osobně znám delší dobu, jsme přátelé. Mám rád jeho písničky a myslím, že on je opravdu úžasný showman, dokáže udělat skvělý koncert se super atmosférou. Náklady na koncert se upřesňují a mám slíbenou přátelskou cenu. Vše bude vyúčtováno na transparen­tním účtu k senátním volbám.“

Může mít koncert pro Mládka úspěch? Marketingo­ví experti jsou skeptičtí. Lidé možná přijdou, ale na Michala Davida. Takovéto vyjádření podpory se naprosto mine účinkem. Obzvlášť pro druhé kolo senátních voleb.

Mládek je před druhým kolem senátních voleb jediný z uchazečů o post v horní komoře, kdo takovouto strategii zvolil. „Takovýto těžký kalibr v žádném případě nechystám. Já normálně půjdu mezi lidi a budu si s nimi povídat o životě tady. Nepotřebuj­i dělat žádný megakoncer­t,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES Mládkův soupeř Větrovský.

Hokejista s ministryní

Do ulic se znovu jako před prvním kolem chystá i nestraník v barvách ČSSD – olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr, který zkusí porazit vítězku prvního kola, nynější senátorku Alenu Dernerovou za Severočech­y.cz. „Přijedou mě podpořit i někteří ministři, zítra dorazí třeba ministryně Marksová,“pochlubil se včera Šlégr MF DNES.

Mistr selfie fotek Zdeněk Škromach (ČSSD) včera s premiérem Bohuslavem Sobotkou opět v ulicích rozdával růže a chystá poslední předvolebn­í vzkaz od legendární­ho bazénku na Facebooku. „Mobilizuje­me, takže budu chtít požádat ty, kteří mě podporují, aby k volbám přišli a podpořili mě,“vylíčil.

 ?? Foto: M. Stránská, MAFRA ?? „Pan Selfie“v akci Senátor Zdeněk Škromach se fotí s návštěvník­y volebního mítinku v Brně.
Foto: M. Stránská, MAFRA „Pan Selfie“v akci Senátor Zdeněk Škromach se fotí s návštěvník­y volebního mítinku v Brně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia