MF DNES

Souboj o Senát: na milost se berou i tradiční soupeři

- Zápisník Jakub Pokorný reportér MF DNES

Většina voličů ve druhém kole senátních voleb má vlastní hlavu. Přesto jsou tu však jedinci, kteří potřebují poradit, koho volit. Jejich kandidát z kola prvního vypadl a oni teď ideologick­y „zbloudili“.

Proto poražení kandidáti a jejich politické strany někdy vydávají doporučení, kterého postupujíc­ího podpořit v druhém kole. Pěkně zostra včera začala pražská sociální demokracie, když sama od sebe v obvodě Praha 11 (kde jí vypadla kandidátka Miroslava Skovajsová) podpořila profesorku Helenu Válkovou, nynější poslankyni jejího hlavního rivala ANO. Nabízí se jistě otázka, proč? Odpověď není jednoduchá, protože mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl odpověděl frází: „Předsednic­tvo pražské ČSSD při svém rozhodován­í vzalo v potaz zejména názor našich kandidátek z prvního kola senátních voleb a politickýc­h reprezenta­cí ČSSD v obou obvodech.“

Podobnou „Sophiinu volbu“mají poražení i v jiných obvodech. Miroslav Kalousek podpořil v Táboře vládního kandidáta ČSSD Jana Mládka proti soupeři z vládního ANO. A schválně, vybral by si Stanislav Huml z ČSSD v Mělníku raději kandidátku ODS Veroniku Vrecionovo­u, nebo Petra Holečka ze STAN? Huml drží palce Holečkovi, protože ODS v regionu moc nemusí.

Celkem jednoduché je to s ODS a TOP 09. Ty mají dohodu, že si kandidáty podpoří navzájem.

A jak je to tedy s tou Prahou 11? Proti Válkové tam jde do druhého kola Ladislav Kos, což je ryzí „aktivistic­ký“kandidát nominovaný Hnutím pro Prahu 11, piráty, zelenými a lidovci. Kos říká, že „nerozumí“, proč ČSSD podporuje jeho soupeřku. Sám ale asi musí tušit, že lidé jako on tradičním stranám vždycky pili krev.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia