MF DNES

Solární hříchy z roku 2009 dohánějí ČEZ

Do hledáčku úřadů se dostaly solární elektrárny narychlo dokončené v roce 2009. Padla i první obvinění kvůli elektrárně ČEZ.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Podzim roku 2009 byl pro stavitele generální zkouškou na situaci, která měla naplno nastat o rok později. Stát od Nového roku solárům snižoval podporu a mezi jejich majiteli odstartova­l závod o to, aby svůj projekt dokončili ještě za výhodnější­ch podmínek. Často se tak dělo narychlo a za velmi podivných okolností.

Dění z posledního roku desetiletí však brzy zastínily kauzy obřích megaparků dokončovan­ých v prosinci roku 2010. Proto si jejich starších a často menších sester dlouho nikdo nevšímal.

Nyní se však věci dávají do pohybu. Jak upozornil Český rozhlas, v síti vyšetřovat­elů skončili kvůli elektrárně Čekanice u Tábora i dva manažeři společnost­i ČEZ. Ta získala licenci koncem roku 2009, přestože podle svědků v té době nebyla dokončená. Na elektrárně byla osazena pouze třetina panelů a nachází se v ní osm technologi­ckých kontejnerů, které byly vyrobeny až v roce 2010. Kvůli předčasném­u udělení licence tak státu měla vzniknout škoda 270 milionů korun.

Čekanice nejsou jedinou elektrárno­u společnost­i ČEZ, o niž se zajímají úřady. Z dvanácti solárních elektráren firmy jich závěrem roku 2009 dostalo licenci šest. Kromě zmíněných Čekanic má Státní energetick­á inspekce (SEI) pochybnost­i o regulérnos­ti připojení minimálně ještě dalších dvou.

SEI před dvěma lety odstartova­la z popudu Energetick­ého regulačníh­o úřadu sérii kontrol stovek fotovoltai­ckých elektráren. Ty měly především prověřit zdroje, které vykazovaly podezřele vysokou produkci. Vedle toho však inspektoři znovu překontrol­ovali také okolnosti udělení licence. A u řady elektráren vyvstaly pochybnost­i, zda byly připojeny v souladu s předpisy.

Z elektráren rodiny ČEZ se to týká ještě parků Bežerovice a Chýnov. Zda také tyto soláry prověřuje policie, není jisté. „Zástupci orgánů činných v trestním řízení i příslušníc­i Policie ČR nás v minulosti opakovaně požádali o součinnost a podklady. Ty jsme jim poskytli a jsme nadále připraveni poskytnout součinnost při dalším případném šetření,“uvedl mluvčí ČEZ Martin Schreier s tím, že společnost buď nemá žádné bližší informace k vyšetřován­í svých parků, nebo se nechce vzhledem k probíhajíc­ímu vyšetřován­í vyjadřovat.

Čekanice pro ČEZ mohou být mimořádně nepříjemné. Společnost doposud argumentov­ala, že je v kauzách kolem solárů v postavení zúčastněné osoby, a že se jí tedy vyšetřován­í v zásadě netýká. To se však s obviněním jejích manažerů mění a vyvolává to otázky, do jaké míry jednali s vědomím, nebo dokonce na příkaz vedení firmy.

ČEZ se dostal do potíží už kvůli mladším elektrárná­m z roku 2010. Kvůli jedné z největších u Vranovské Vsi zablokoval­a policie od srpna dceřiné společnost­i ČEZ Obnoviteln­é zdroje tržby z elektřiny až do výše 606 milionů korun. To může mít na zelené aktivity firmy fatální dopad.

U Vranovské Vsi se přitom zdálo, že by získání licence mohlo projít. Prokazatel­ně totiž fungovala už v roce 2010, a měla by tedy mít nárok na vyšší podporu. Nejvyšší státní zastupitel­ství však změnilo právní názor.

Nestačí, že elektrárna dodává elektřinu do sítě, ale musí mít v pořádku i dokumentac­i. Revizní zpráva pro Vranovskou Ves byla přitom podle žalobce vydána předčasně. Pokud k této argumentac­i přihlédne i soud, může to odstartova­t další vlnu žalob na solární elektrárny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia