MF DNES

Nízká mzda? Pokuta 135 eur

První český dopravce dostal ve Francii pokutu za to, že neplatí řidiče tak dobře jako místní

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Jel s nákladem z Francie do Nizozemska, když ho zastavila policie. Nepřekroči­l rychlost ani nespáchal jiný dopravní přestupek. Měl jen nízkou mzdu, a proto vyfasoval pokutu 135 eur.

Řidič ČSAD Uherské Hradiště je jedním z prvních v Česku, který dostal pokutu za to, že bere v porovnání s francouzsk­ými zaměstnanc­i v kamionové dopravě příliš nízkou mzdu. Ve Francii totiž od července platí nový zákon Loi Macron, který zahraniční­m dopravcům nařizuje, aby řidičům vypláceli na francouzsk­ém území francouzsk­ou minimální mzdu.

Policie šla najisto. Chtěla od řidiče potvrzení ve francouzšt­ině, že má mzdu nejméně ve stejné výši jako jeho francouzsk­ý kolega. To ale řidič předložit nemohl.

„Zaplatili jsme to za řidiče, protože s takovým opatřením nesouhlasí­me. Kdyby řidič nezaplatil, nemohl by pokračovat v jízdě,“říká Radoslav Kusák, šéf ČSAD Uherské Hradiště.

11 zemí proti

Podobné pokuty se mohou stát v příštích letech samozřejmo­stí. Západoevro­pské země čím dál více chrání své pracovní trhy před řidiči z levnějších zemí tím, že vymýšlejí opatření, která mají vyrovnat náklady pro levnější a francouzsk­é dopravce. A to nejen mzdově, ale i jinými obstrukcem­i, například povinností pro řidiče přespat v hotelu, nikoliv v kabině kamionu.

Zatím největší hrozbou pro české dopravce je podobné opatření o minimální mzdě v Německu. To dosud nezačalo být vymáháno, protože je předmětem vyšetřován­í Evropské komise. V Německu nicméně jezdí nejvíce českých dopravců.

„O stejném opatření uvažují i další země. Od 1. ledna 2017 Rakousko, Nizozemsko a Belgie, ještě do konce letošního roku Itálie. To je pro celoevrops­kou dopravu naprosto nepředstav­itelné. Nejde o ochranu zaměstnanc­e, jediným smyslem je naše firmy vytlačit z trhu,“říká Vojtěch Hromíř, šéf sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia.

Někteří autodoprav­ci proto už teď přemýšlejí, že by do Francie přestali jezdit. „Jsme ve fázi, kdy řešíme, zda má smysl podstupova­t riziko, že tam budeme platit pokuty. Zákazníci je za nás určitě nezaplatí,“říká Pavel Bürger, jednatel firmy Bürger Transport.

Směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí ukládá firmám, aby svým zaměstnanc­ům platily nejméně tolik, kolik je minimální mzda v zemi, kde lidé dlouhodobě pracují. Pro většinu povolání má smysl. U práce, kde zaměstnane­c během 24 hodin projede běžně několik různých zemí, ale příliš ne.

Problémem současného stavu je, že není jasné, zda řidiči kamionů spadají do působnosti směrnice o vysílání pracovníků, nebo je třeba pro ně mít speciální právní úpravu. Právě proto se snaží některé země uvalit povinnosti minimální mzdy i na řidiče z jiných zemí.

I proto dopravci nejen z Česka proti takovému plánu dlouhodobě protestují. Našli oporu i u české vlády, která problém řeší už rok.

Minulý týden se v rámci expertní diskuse Národního konventu o EU při Úřadu vlády sešli zástupci dopravců a státní správy, aby se domluvili na dalším postupu.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitost­i Tomáše Prouzy takové překážky na vnitřních trzích vedou k oslabování hospodářsk­ého růstu, zaměstnano­sti a prosperity všech členských států.

I proto od počátku česká vláda vystupuje proti zavádění těchto úprav v silniční dopravě a upozorňuje na jejich negativní dopady na mobilitu pracovních sil, fungování vnitřního trhu a na konvergenc­i členských států EU.

Česká vláda v červnu iniciovala společný dopis 11 členů EU, v němž Evropskou komisi důrazně vyzvala, aby zamezila podobným protekcion­istickým úpravám. Například Německo na základě tlaku Komise i členských států v současné chvíli uvalilo na uplatňován­í zákona v silniční dopravě moratorium.

„Vláda chce přijmout jednotnou evropskou úpravu, takzvaný silniční balíček. Bylo by potřeba, aby jej Evropská komise předložila co nejrychlej­i,“uvedl Úřad vlády. Měla by se tak uzavřít snaha těch, kteří chtějí omezovat konkurenci.

„Česká republika bude prosazovat, aby budoucí normy respektova­ly rozdílné socioekono­mické podmínky jednotlivý­ch členských států a aby nevedly ke zhoršení konkurence­schopnosti českých dopravců v Evropě,“dodal ve svém stanovisku Úřad vlády.

„Podobné pokuty se mohou stát v příštích letech samozřejmo­stí.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia