MF DNES

Asie válčí s drogami. Zvolí filipínský, či evropský model?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Tvrdé drogy, zvláště známý pervitin, se v řadě asijských zemí šíří jako lavina. Jak s tím bojovat?

Tamní politici vesměs sází na drsnou represi. Extrémní je příklad Filipín, které po nástupu prezidenta Rodriga Duterteho zahájily krvavou protidrogo­vou válku, v níž hlavní slovo mají kulky. Za pouhé první dva měsíce kampaně tam zemřelo přinejmenš­ím 2 400 lidí.

Teď to vypadá, že některé státy se chtějí Duterteho kovbojským přístupem inspirovat. Indonésie nedávno vyhlásila kvůli narkotikům stav nouze a slíbila nekompromi­sní boj vůči drogovým dealerům – včetně obnovení poprav za obchodován­í s drogami. Také v Thajsku a Barmě chtějí ještě přitvrdit, byť drobní uživatelé narkotik jsou tam již dlouhé roky odsuzováni k drakonický­m trestům a věznice praskají ve švech. OSN uvádí, že až sedmdesát procent vězňů v Indonésii, Malajsii, Barmě, na Filipínách a v Thajsku sedí za mřížemi za trestné činy nějak souvisící s drogami.

I jinde jsou popravy, svévolné zadržování, bití i nucené práce běžnou tváří protidrogo­vé politiky. Podle odhadů Úřadu OSN pro drogy a kriminalit­u končí každý rok v drsných detenčních centrech v Číně a v jihovýchod­ní Asii kolem půl milionu narkomanů. Dril, nekonečná otrocká dřina stejně jako elektrošok­y jsou běžnou součástí jejich „léčby“.

Přinejmenš­ím jedna věc je na těchto „středověký­ch“metodách zarážející – prakticky nenesou výsledky. Drog neubývá, právě naopak. Zejména obliba vysoce návykového metamfetam­inu (u nás známého jako pervitin) narůstá explozivní­m tempem. Vyplývá to mimo jiné i z množství zachycené drogy, to se za čtyři roky zvýšilo z 11 na 42 tun.

A tak se vedle hlasů vyzývající­ch k napodobení Duterteho politiky, jež spočívá v povzbuzová­ní obyvatel, aby vzali spravedlno­st do svých rukou a drogové dealery bez milosti zabíjeli, objevuje i volání, které žádá pravý opak. Tedy ukončení archaickéh­o drakonické­ho trestání narkomanů a větší využití západního modelu, který s lidmi závislými na drogách pracuje jako s nemocnými.

Populistič­tí politici však zatím slyší spíše na další přitvrzení. Přestože je od toho experti zrazují.

„Pravděpodo­bně to situaci jen zhorší,“řekl pro agenturu Reuters Geoff Monaghan, dlouholetý protidrogo­vý detektiv z londýnské metropolit­ní policie. „Násilí není řešením,“dodal.

„Asijské země hodně investoval­y do represivní­ho přístupu vůči narkomanům, mají ho zažitý,“uvedl v listu The Guardian protidrogo­vý expert Jeremy Douglas. „Změnit ho si vyžádá čas, bude to však nutné,“poznamenal.

Takto hovoří většina odborníků. A také v Asii se už ozývají hlasy, že bude potřeba vyzkoušet evropské pojetí, jež vůči tomu asijskému stojí v ostrém kontrastu. Místo kriminaliz­ace drobných uživatelů drog je běžnou normou umožnit jim přístup k čistým jehlám a léčbě metadonovo­u náhražkou. A naopak zaměřit se více na prevenci, snižování poptávky a na boj s velkými drogovými obchodníky.

Značná část amfetaminů, které zaplavují nejen Asii, se vyrábí v tajných laboratoří­ch v hlubokých džunglích v západní Barmě.

Potřebné ingredienc­e – pseudoefed­rin obsažený v některých lécích – se pašují přes porézní hranice z Číny, Indie i Vietnamu. Laos a Thajsko jsou pak hlavními cestami, kudy hotový výrobek cestuje podél Mekongu a distribuuj­e se do celé jihovýchod­ní Asie, Číny i dále. Zisky jsou neuvěřitel­né. Úřad OSN pro drogy a kriminalit­u odhaduje, že jen v roce 2013 se v Asii prodal metamfetam­in za patnáct miliard dolarů.

Rostoucí počet expertů viní z nárůstu výroby a užívání pervitinu v Asii neúčinné vládní odpovědi. „Honit narkomany a posílat je na dlouhé roky do vězení nepomůže,“uvedl Jeremy Douglas. „Tamní vlády si musí posvítit na drogové barony. Nevzpomíná­m si, že by za poslední roky v sítích uvázla nějaká velká ryba.“

Množství zadrženého metamfetam­inu v zemích východní a jihovýchod­ní Asie se za čtyři roky zvýšilo čtyřikrát. Drsný přístup tedy moc nefunguje.

 ?? Foto: Reuters ?? Navzdory Vietnamce vysoké tresty ze závislosti „nevyléčily“.
Foto: Reuters Navzdory Vietnamce vysoké tresty ze závislosti „nevyléčily“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia