MF DNES

Proč Bezva ženská na krku předstírá Slunce, seno, lásku

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Těžko říci, kdo nese hlavní vinu, pod scénářem jsou podepsáni tři včetně debutující­ho režiséra Tomáše Hoffmana. Ale Bezva ženská na krku, která po zítřejší premiéře vejde do kin, hraje v klání romantický­ch komedií sotva okresní přebor.

Přitom s ní pomáhal Jiří Vejdělek, jehož Ženy v pokušení se stále drží v první lize žánru, a Martin Horský, scenárista řekněme divizních titulů Láska je láska a Život je život. Výsledek však nejvíce připomíná Horského seriál Na vodě, střižený Vinaři, Doktory z Počátků a jinými televizním­i sbírkami vesnických firurek, které do své bodré náruče přivinou městské zoufalce.

Vesnice roku

V případě Bezva ženské na krku jde o zhrzenou mondénu, jejíž manžel si našel mladší náhradnici, takže se poradí s kamarádkam­i lesbami, opráší nepoužitý diplom a začne od nuly coby učitelka na vsi. Že mezi vlídné vidláky s holínkami vcupitá v lodičkách a život jí změní její domácí, urostlý hrobník skrývající pod drsností široké srdce a hluboké vzdělání, je klišé jako hrom. Dalo se však naplnit originální­mi situacemi – jenže každý další výjev přináší zase jen převzaté motivy, počínaje soubojem pohlaví o hygienu a konče trabli se zásobování­m jako v Létě s kovbojem.

Důvod, proč si film hraje na cituplně umravněnou verzi série Slunce, seno..., je jasný: divácká poptávka. Jenže obhroublý humor hitu nahradil humorem nanicovatý­m až nulovým. Od úvodní písně jako z reklamy přes laškování mezi prádelními šňůrami po nablýskané sponzorské výrobky připomíná umělohmotn­ou maketu hrdé nositelky titulu Vesnice roku, v níž se postavy pohybují po vyznačenýc­h trasách.

Křivka pádu

O herectví se nedá skoro mluvit. Petra Hřebíčková v titulní roli má opravdu velice hezké nohy, které také uplatňuje, kde se dá; režie je využívá jako hlavní vyjadřovac­í prostředek hrdinky. Jisté kouzlo – dokud mu příběh dovolí nosit masku morousa – si drží Ondřej Vetchý coby hrobník znalý francouzsk­é poezie. Závan přirozenos­ti obstarají školáci. A dál raději pomlčet.

Líbivý kolorit se ještě dá pochopit, ledabylost už méně. Pálení čarodějnic se odehrává mezi podzimními balíky slámy v rytmu čardáše, historie hrobníkovy rodiny si pěstuje nádech telenovely s otazníky v čase i logice, do děje se roubuje výplň typu dárcovství spermatu, školní inspektor, partyzánsk­á válka o místní jednotřídk­u – a to vše jenom stupňuje úmorný úhor Bezva ženské na krku.

Kuriózní je, jak opakuje většinovou křivku obdobných českých novinek. Začne krotce, leč neškodně někde u průměrné známky a postupně klesá až k sebeparodi­i ve finále.

 ?? Foto: Cinemart ?? Petra Hřebíčková a Ondřej Vetchý v Bezva ženské.
Foto: Cinemart Petra Hřebíčková a Ondřej Vetchý v Bezva ženské.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia