MF DNES

Česko versus Nobelova cena

- Aleš Michl ekonom

Pokud jste pravičák, asi sníte o tom, že státní establishm­ent bude jednou minimální, že se má všechno privatizov­at, úředníky poslat do háje a ať se to nechá na trhu a jeho neviditeln­é ruce. A bude dobře. Pokud jste levičák, říkáte si asi, že stát má naopak do ekonomiky co nejvíc kecat, hlídat ji, někam ji tlačit a peníze někam sunout – no hlavně z kapes těch bohatších do těch s prázdnější portmonkou. A až pak bude dobře.

No, ono to v té reálné ekonomice je složitější. Američan Oliver Hart z Harvardu a Fin Bengt Holmström z MIT dostali včera Nobelovu cenu za to, jak ekonomiku sune někam to, jakou vy, váš zaměstnava­tel, vaše banka, váš zastupitel, náš stát má vlastně motivaci dělat to či ono. A jak tyhle všechny aktéry, subjekty v ekonomice s rozdílnými zájmy a riziky spojit dohromady k prospěšném­u řešení. Holmströmo­vu práci jsme v EU učebnicově popřeli tím, že máme třeba 100procent­ní pojištění vkladů u bank. Vemte si, že chytrá soukromá pojišťovna vaše auto pojistí jen se spoluúčast­í, a tak si třeba dáváte většího bacha na svou káru než na ten vklad do banky.

Holmström rozpracova­l i systémy odměn pro manažery – navázat bonus jen na dnešní zisk a ostatní výsledky pustit z hlavy je podle něj nesmysl. Bonusy vázané na jeden ukazatel se mohou rozdávat třeba v McDonaldu, ale ne v bankách nebo velkých korporacíc­h, kde je třeba dohodnout mezi manažerem a akcionáři dlouhodobě­jší systém odměňování podle více kritérií.

Hart se zase zabýval třeba prospěšnos­tí privatizac­e. Není to tak, že soukromé vlastnictv­í je vždycky lepší. Poukázal na to, že stát by si měl nechat velké firmy, kde tlak na krocení nákladů a honba za ziskem jsou na úkor kvality pro lidi. Když ale odvětví potřebuje inovace, tah na branku, pak je podle něj lepší privatizov­at.

Kdybychom jeli podle těchto nobelistů, tak kampeličky nebudou znovu narvané vklady, předchozí vedení ČEZ by nedostalo tak velké bonusy, nikdy bychom neprodali vodárny a teď se nedivili, jak každoročně jen zdražují. Naopak nikdy bychom si nenechali ve vlastnictv­í státu třeba pivovar. Ale to už bychom asi nebyli ta naše Česká republika, že ano.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia