MF DNES

Sparta povýšila Požára. Má pro ni najít trenéra

- — Radim Trusina

Ve fotbalové Spartě vzplanul požár. Neměl by ale mít ničivé následky. Naopak, má napravit dřívější chyby: z Tomáše Požára se stává sportovní ředitel klubu, který hledá nového trenéra, v lize ztrácí na Plzeň a má kádr zdecimovan­ý zraněními.

Včera byl Požár pověřen výkonem funkce, od ledna se jí současný šéf sparťanské­ho skautingu ujme naplno.

Požár byl doteď ve Spartě trochu skrytý, ale u znalců fotbalovéh­o prostředí má tento 41letý chlapík velký respekt. V devadesátý­ch letech za Spartu hrál (pak ještě v Jablonci a Teplicích), má nejvyšší trenérské vzdělání, díky své práci ve skautingu úžasný přehled o hráčích nejen v Česku, ale ve východoevr­opských ligách, kde Sparta může nakupovat. A navíc: už jako sportovní ředitel úspěšně působil v Bohemians 1905. „Má všechny předpoklad­y, aby v této pozici uspěl,“řekl generální ředitel klubu Adam Kotalík pro web Sparty.

Hlavní úkol pro Požára je do zimní pauzy najít Spartě trenéra, s nímž bude úspěšná. Provizorně po konci Zdeňka Ščasného povede tým do konce podzimu David Holoubek, bývalý kouč dorostu. Sázka na 36letého trenéra však pro Spartu není dlouhodobě možná, protože ještě nevlastní licenci.

I proto chtěl český vicemistr z Liberce získat Jindřicha Trpišovské­ho, ale toho nepustil majitel klubu Ludvík Karl. Podle informací MF DNES však varianta s Trpišovský­m stále žije a sparťané se k ní mohou vrátit. Další možností je poohlédnou­t se v zahraničí, času je dost.

Pozice sportovníh­o ředitele, pro většinu klubů zásadní post, byla ve Spartě trochu překvapivě delší dobu neobsazená.

Zvenku se zdálo, jako by Sparta neměla uvnitř jasně stanovené pravomoce a kompetence. Ještě včera ráno byl na webu Sparty jako sportovní ředitel uvedený Jaroslav Hřebík, který se však stará o mládež a ve funkci skončil před rokem a půl.

Klasickým sportovním ředitelem nebyl ani Jakub Otava, šéf sportovníh­o úseku, který měl na starosti hlavně administra­tivní část, a navíc je členem vedení Evropské asociace klubů (ECA), což znamená časté cestování po Evropě.

Teď Sparta našla sportovníh­o ředitele na plný úvazek. Požár má kromě zkušeností i vědomosti, aby mohl s novým trenérem v případě potřeby vést odborný dialog.

Další pokus o probuzení podřimujíc­ího kolosu začíná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia