MF DNES

Atlas cibule.

- lucie.martinkova@mfdnes.cz

BílÁ, červenÁ, kulAtÁ, podlouhlÁ... 28 odrůd nejdůležit­ější kuChyňské zeleniny A rozdíly mezi nimi + stručný nÁvod nA pěstovÁní.

Cibule se pěstuje buď ze semene, nebo ze sazečky (výsadby malých cibulek). Vyžaduje půdy lehčího typu nebo středně propustné, s dostatkem humusu a živin a záhřevnou polohu. Výsevy se provádí co nejdříve na jaře, kdy je ještě dostatek vláhy, rovněž sazečka patří do půdy již v březnu. V oblastech se srážkovým deficitem a u odrůd salátových s velkou cibulí bývá nutná závlaha. Ozimé odrůdy pro ranou sklizeň se vysévají v druhé polovině srpna.

Vegetační doba se u jednotlivý­ch odrůd liší, pohybuje se mezi 100–180 dny, nejčastěji kolem 130 dnů. Pěstování ze sazečky je kratší, 80–100 dnů.

Známým ukazatelem zralosti cibule je zasychání natě. Sklízí se, když je asi 80 % natě polehlé a minimálně 50 % suché.

 ??  ??
 ??  ?? Žádný guláš, tlačenka, ale ani většina omáček, polévek, salátů a dalších jídel se bez královny zelenin neobejde. Odrůd cibule existuje velké množství, zaměřili jsme se na ty, které se nejvíce pěstují v Česku. text Lucie Martínková s využitím informací...
Žádný guláš, tlačenka, ale ani většina omáček, polévek, salátů a dalších jídel se bez královny zelenin neobejde. Odrůd cibule existuje velké množství, zaměřili jsme se na ty, které se nejvíce pěstují v Česku. text Lucie Martínková s využitím informací...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia