MF DNES

Čisté peníze.

Nejen vášniví sběratelé mincí řeší, jak je co nejsnáze vyčistit. Možná i vy uschovávát­e opečovávan­é kousky jako vzpomínku na exotické destinace nebo třeba doby dávno minulé. Zatímco čištění historický­ch a vzácných mincí je složitá záležitost, na běžné exe

-

ZAšedlým minCím dodAjí ztrACený lesk průmyslové čističe, Ale tAké CoCA-ColA neBo oCet s kyselinou Citronovou.

COCA-COLA, TO JE ONO

Mince můžete vhodit do obyčejné coly – kombinace kyselin v ní obsažených dokáže odstranit veškerou špínu. Ideální je nechat mince v nápoji minimálně půl hodiny, poté je opláchnout tekoucí vodou, osušit a vyleštit.

KYSELÉ TEKUTINY FUNGUJÍ

Neméně účinnou kombinací je ocet s kyselinou citronovou. Namíchejte z těchto dvou ingredienc­í roztok a ideálně do něj přidejte trochu kuchyňské soli, která celý proces ještě urychlí. Poté do něj mince ponořte zhruba na půl hodiny a pak už se můžete kochat perfektním výsledkem.

SPECIALIZO­VANÉ ČISTIČE

Kromě těchto běžně dostupných postupů jsou na trhu i speciální čističe, nejčastěji na stříbro. I ty díky svému složení dokážou vyčistit nejen tento drahý kov, ale také běžné mince. Postupujte podle návodu, který bývá velmi jednoduchý, a snadno docílíte naprosto dokonalých mincí, které budou vypadat jako nové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia