MF DNES

Autoškola

Co udělat, než vyrazíte na silnice

-

Určitě máte taky podobný zážitek z cvičných jízd v autoškole. Na instruktor­ovu otázku, zda má řidička seřízena zrcátka, přičinlivá adeptka odvětí: „Ano, vidím se dobře.“Zatímco na třídním srazu se z příhody stane vděčná anekdota, v reálném provozu to může být příčina mnoha nepříjemný­ch chvilek. Jenže zkuste někdy z chodníku pozorovat projíždějí­cí řidiče – budete žasnout, jak (ne)připravené vozy brázdí ulice a v jak pochybných polohách se lidé odvažují. Přitom správné sezení v sedačce, úhel nastavení opěradla a výška i správná vzdálenost od pedálů mají zásadní význam pro bezpečné, pohodlné, a hlavně přesné ovládání auta.

„Auto dává vnímavému řidiči dostatek signálů k tomu, aby rizikové situace na silnici zvládl,“připomíná vedoucí BESIP Martin Farář. Jenže těžko mít dostatek vjemů a prostoru k řešení, když šofér za volantem téměř leží, zrcátka má natočená do oblak a na brzdový pedál sotva dosáhne...

Pořád tři čtvrtě na tři

Než tedy vyjedete do provozu, seříďte si vůz na míru. Tolik času neztratíte a kalorií nevyplýtvá­te, zato budete řídit ve větším komfortu a bezpečí. „Důležité je sedět s pokrčenýma rukama a nohama. Pouze v takovém případě máte možnost vozidlo správně ovládat. Doporučuje­me sedět co nejníž, protože čím níže jste, tím více vozidlo takzvaně ‚cítíte‘. Zároveň však musíte mít z auta potřebný rozhled,“upozorňuje Martin Farář. Správnou vzdálenost volantu nastavíte tak, že položíte zápěstí své ruky na horní část volantu a dlaň s prsty ohnete zaněj.

„Volant vždy držte v poloze ‚tři čtvrtě na tři‘, pak nemusíte při točení ručkovat, máte možnost otáčet jím v maximálním rozsahu a můžete dostatečně rychle reagovat i na nepředvída­telné situace,“nabádá šéf BESIP.

Jistě, z místa spolujezdc­e vypadá šofér jako frajer, když (díky posilovači) zatáčí jen opřenou dlaní nebo jednou rukou, o tom, nakolik je to spolehlivý úchop, by se však dalo s úspěchem pochybovat.

Až si budete upravovat sedačku, nezapomeňt­e, že byste měli mít nohy pokrčené i po úplném sešlápnutí pedálu spojky nebo brzdy. „Na brzdový pedál musíte při krizovém brzdění vyvinout sílu až 80 kg a toho dosáhnete opřením se spodní částí zad o opěradlo a tlakem pokrčené nohy,“vysvětluje odborník a přidává ještě druhý důvod, totiž že při případném nárazu má pokrčená noha možnost se v kloubech ohnout. Zato natažená končetina nedokáže zvládnout náraz, což může skončit zničeným kolenem a polámanými kostmi.

Komfort a bezpečí zároveň

Když už jsme u těch karambolů, pro vaše bezpečí jsou zásadní ještě další dva doplňky – opěrka hlavy a samozřejmě bezpečnost­ní pás. Příliš nízko nebo naopak vysoko nastavená opěrka zvyšuje pravděpodo­bnost fatálního poranění krční páteře. Seřiďte ji tedy tak, abyste ji měli maximálně 5 cm od hlavy v úrovni temene.

„Pás má vést přes rameno a boky, ideálně přes kyčle. Musí být dotažený k tělu, protože sebemenší vůle znamená, že vás zachytí později, než má,“varuje Martin Farář, že pak vám mohou vybuchujíc­í airbagy místo pomoci spíš ublížit.

A to nemluvíme o riziku, kterým jsou pro vaše zdraví mobily, peněženky či klíče v náprsní kapse. Ani nebudete vědět jak, a poraní vám žebra nebo vnitřnosti.

Až budete mít seřízené sezení, věnujte pozornost zrcátkům, logicky nikdy naopak. „Při jejich nastavován­í byste měli mít maximální přehled o prostoru okolo vozu. V jejich vnitřní straně máte vidět částečně bok vozidla a co nejdále za něj,“dodává vedoucí BESIP.

Obstáli byste u testů v autoškole? Ověřte si, jak jste na tom se znalostmi předpisů, a zopakujte si, co dělat v náročných situacích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia