MF DNES

Jak správně zastavit masivní krvácení

-

I kdyby vám neuvízlo v paměti nic jiného, navždy v ní udržte alespoň to, že zastavit masivní krvácení je v první pomoci to nejdůležit­ější. Pokud zraněný výrazně krvácí, jde mu o život. Rozhoduje každá vteřina, tudíž neřešte, jestli člověk před vámi krvácí z tepny, nebo žíly, kde má tlakové body a zda máte po ruce sterilní krytí. Jestliže má totiž zraněný poraněnou stehenní, pažní nebo krční tepnu, ztrácí krev opravdu rychle, zakrátko upadne do šoku, začnou mu selhávat životní funkce a do 90 vteřin může vykrvácet. Proto:

U krvácení z krkavice nebo na hlavě použijte prsty, které vtlačíte přímo do rány. Můžete si je třeba obalit kapesníkem či tričkem, v časovém presu vůbec nevadí, že nejste čistí, natož sterilní. Tlak v ráně musíte udržet až do příjezdu záchranky.

Při krvácení použijte tlakový obvaz, při nehodě klidně improvizov­aný. Natlačte do rány jakoukoliv látku, již máte po ruce a kterou smotáte – tričko, šátek, ručník. Pokud je vrstva dostatečně silná, převažte ji něčím, co drží a nepruží (tlakový obvaz, pásek, šála, silonky).

Zkuste úplně zapomenout na škrtidlo. K převazu krvácení se nehodí, navíc je jeho použití bolestivé. Používat se má hlavně při amputaci končetiny nebo při otevřených zlomeninác­h.

Rychle zavolejte záchranku, po celou dobu zraněného kontrolujt­e a snažte se zabránit rozvoji šoku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia