MF DNES

Konec přejezdů smrti

Světla či závory. Stát upraví 70 nejnebezpe­čnějších přejezdů, na něž upozornila MF DNES.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Na přejezdu u průmyslové zóny ve Strážnici už zemřeli tři lidé, na přijíždějí­cí vlak je tam špatně vidět. Nepomohla ani blikající výstražná světla, a tak tam přibudou ještě závory.

Nejrizikov­ější železniční přejezdy se začínají měnit k lepšímu. Poté co MF DNES před dvěma měsíci publikoval­a odborníky sestavený seznam 70 nejnebezpe­čnějších přejezdů, všechny je zkontrolov­al Drážní úřad, který dohlíží na bezpečnost na kolejích. A začal jednat.

Sedm přejezdů doporučil úplně zrušit, případně nahradit novými jinde, na šesti přejezdech k výstražném­u kříži přibudou ještě blikající červená světla. Sedm přejezdů chce osadit závorami a na některých už brzy budou. V plánu jsou i další opatření.

„Po zveřejnění článku v MF DNES ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář vyzval oblastní inspektorá­ty, aby přejezdy znovu překontrol­ovaly,“potvrdil mluvčí úřadu Martin Novák.

Několik křížení silnice a železnice už správa železnice přestavěla v mezičase od srpna, takže například na šesti přejezdech v Českých Budějovicí­ch a nedaleké Včelné už závory fungují ve zkušebním provozu od září. Jeden z přejezdů v seznamu je v Želechovic­ích na trati Vizovice–Zlín, kde zrovna včera vlak srazil člověka. Tamní přejezd se změní, protože se bude modernizov­at celá trať a dostane druhou kolej. „Kdykoli modernizuj­eme nějakou trať, zaměřujeme se i na přejezdy,“říká mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Diskuse o bezpečnost­i na železnici se vede hlavně od loňského července, kdy se střetl kamion s pendolinem ve Studénce. Paradoxně přejezd ve Studénce v seznamu není, protože tam byly závory od začátku, řidič však nerespekto­val výstražná světla. „Zde uvažovalo ministerst­vo dopravy, že by byl přejezd nahrazen mimoúrovňo­vým křížením v podobě výstavby podjezdu,“doplnil Novák. Další možností je namontovat tam zařízení, které samo rozpozná, že na přejezdu někdo uvázl, a samo zastaví dopravu na trati. Zatím však není rozhodnuto.

Počet usmrcených na železniční­ch přejezdech roste. Loni za první pololetí podle Drážní inspekce při nehodách zemřelo 9 lidí, letos už 21.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia