MF DNES

Senátní matematika: kdo ztratí, kdo získá

S nejlepšími vyhlídkami jdou do druhého kola lidovci a ANO

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Před druhým kolem senátních voleb má ČSSD nakročeno k tomu, aby se stala jejich hlavním poraženým. Mezi těmi, kdo postoupili do závěrečnéh­o klání z prvního místa, má jen jednoho zástupce – Jaromíra Strnada z Kutnohorsk­a. Nejlepší vyhlídky mají naopak lidovci a hnutí ANO.

Před druhým kolem však samozřejmě nemá nikdo nic jisté. Při každých z pěti posledních senátorský­ch voleb se průměrně pětkrát stalo, že „slabší“kandidát z prvního kola slavil nakonec vítězství. Zanedbat snahu přesvědčit voliče, aby k urně přišli i ve druhém kole, tedy nemůže ani jeden ze čtyřiapade­sáti kandidátů.

Někteří z nich přesto mohou být před rozhodujíc­ím hlasováním výrazně méně nervózní. Naděje těch, kteří zvítězili o více než deset procent, je vysoká. Za posledních deset let totiž jen jednou nezaručil ani desetiproc­entní náskok z prvního kola konečné vítězství. „Pochlubit“se tímto primátem může pouze Jaroslav Mitlener z ODS, který v roce 2006 na Mladoboles­lavsku slavil v prvním kole vítězství o 11,6 procenta díky zisku 42,75 procenta hlasů. Přesto nakonec ve druhém kole o procento prohrál s Jaromírem Jermářem z ČSSD.

Dnes je kandidátů, kteří v prvním kole přeskočili svého soupeře o více než deset procent, celkem sedm. Hned tři z nich kandidují za KDU-ČSL. Protože lidovci obhajují jen dva mandáty, je jejich šance na to, že si po volbách polepší, opravdu vysoká.

Náskok mezi pěti a deseti procenty dává více než slušné naděje třem kandidátům ANO a stejnému počtu ODS. Souboj ve druhém kole navzdory takovému náskoku ztratili za posledních deset let jen čtyři kandidáti.

Pohoršit si mohou ČSSD a ODS

Jen jednoho vítěze prvního kola má ČSSD. Té tak reálně hrozí, že si připíše další porážku. Kdyby ve druhém kole neuspěl žádný ze sociálních demokratů, chystající­ch se na druhé kolo z pozice toho slabšího, snížil by se počet členů senátorské­ho klubu ČSSD z 33 na 24. I tak by ale zůstal v Senátu nejpočetně­jší.

Vážně ohrožené je i křeslo jedné z nejvýrazně­jších tváří mezi senátory ČSSD. Exministr a bývalý místopředs­eda strany Zdeněk Škromach totiž v prvním kole prohrál o čtyři procenta s Annou Hubáčkovou z KDU-ČSL.

„Je v politice velmi dlouho. Řadu let opakuje stejná gesta. A myslím si, že toto se voličům může omrzet,“ říká na jeho adresu politolog Pavel Šaradín, podle nějž by nebylo divné, kdyby Škromachov­i nepřišli svůj hlas dát ani typičtí voliči ČSSD.

„Naopak se může stát, že se proti němu lidé zmobilizuj­í,“dodává. Důležitou roli v tomto souboji může sehrát také fakt, že Hubáčková kandiduje za lidovce. Ti mají věrné voliče, a tudíž ve druhém kole, kdy je účast tradičně velmi nízká, také o poznání větší šance.

Obávat se, že ztratí pozici druhé nejsilnějš­í senátní strany, musí taky ODS. Přeskočit ji mohou jak zástupci hnutí ANO, tak lidovci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia