MF DNES

Závory, světla. Anebo zrušit

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Přejezd v Omicích u Brna leží blízko lomu a kvůli hluku tam není slyšet houkání vlaku. Drážní úřad tam aktuálně nařídil alespoň prořezat křoví, aby bylo lépe vidět na obě strany. Výhledově bude přejezd nahrazen podjezdem.

V Rokycanech na lokálce od Hrádku jsou hned dva nebezpečné přejezdy. Návrh je zrušit je oba a nahradit jedním bezpečnějš­ím.

U přejezdu v Oslavičce blízko Třebíče se teď smí kvůli bezpečnost­i vlaky ploužit maximálně 20 km/h.

To je jen pár příkladů, jak železničář­i budou předcházet nehodám na nejhorších českých přejezdech.

Původně Drážní inspekce sestavila seznam 70 nebezpečný­ch křížení dráhy a silnice. Řídila se hlavně statistika­mi tragických nehod.

Drážní úřad, který také dohlíží na železnici, teď doporučil (v některých případech přímo nařídil) různá opatření – namontovat závory, přejezd úplně zrušit, prořezat křoviny nebo k červenobíl­ému kříži namontovat světla.

Koleje na většině tratí patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která se s doporučení­mi víceméně ztotožňuje. „Ze sedmdesáti železniční­ch přejezdů bylo označeno 17, u kterých již došlo k úpravě. Teď probíhá zkušební provoz nebo jsou ve výstavbě. U zbývajícíc­h 53 přejezdů jednáme o lepším zabezpečen­í v blízké budoucnost­i,“uvedla Kateřina Šubová ze SŽDC.

Železničář­i chtějí nějak vylepšit i přejezdy, které podle nich „za nic nemohou“, protože v případě nehody na nich vždy chyboval řidič. Ale pokud se tam bourá často, raději je přestavějí.

Na „černé listině“je tak třeba i přejezd na hlavní silnici u nádraží Lhotka u Mělníka (kde se zatím nic nezměnilo). Leží totiž poblíž nepřehledn­é křižovatky. Občas se tam stane nehoda kvůli tomu, že se ke kolejím sjíždí z kopce a řidič to prostě neubrzdí. „Zdejší nehody jsou spíš jen takové šťouchance, protože vlak tu jezdí hodně pomalu. Na přejezdu u nádraží boural nedávno zrovna pán, který ten vlak asi přehlédl, ale také to nebylo nic vážného,“řekl včera starosta Lhotky u Mělníka Petr Pánek.

Asi nejsložitě­jší to bude s přejezdem mezi městy Kralupy nad Vltavou a Velvary, kde vedou v určitém úseku silnice a trať vedle sebe. Pak se najednou protnou. Řidič si většinou musí hlavu skoro ukroutit, když se chce rozhlédnou­t, jestli za ním nejede vlak. Tady by se musela buď přeložit silnice, nebo železnice.

„Znám to tu a vlak mě nepřejel“

Seznam rizikových přejezdů určitě nebude konečný a v budoucnost­i se na něm mohou ocitnout další.

Výrazným adeptem je třeba přejezd v Krnově vybavený jen výstražným­i kříži. Na něm se staly jen během letoška dvě nehody se zraněními.

Letos jen za první pololetí došlo k 82 střetům na přejezdech (to je o čtyři více než ve stejném období loni). Jenže nehoda se může stát i na „bezpečném“přejezdu, pokud je sám sobě nebezpečný člověk, který přes něj přechází. To dokazuje nedávná historka, již vyprávěl Martin Novák z Drážní inspekce. Přejezd v Praze-Čakovicích je přehledný, ale když už blikala světla, šoural se po něm muž, který tlačil kolo. Když mu to Novák vytkl, muž odpověděl: „Však já to tady znám x let a ještě mě vlak nikdy nepřejel.“Vzápětí měl ale co dělat, aby zmizel z přejezdu, protože se tam vyřítil vlak na koleji, která se příliš často nepoužívá. Jel totiž do depa.

Správa železniční dopravní cesty plánuje bez ohledu na nehody a „seznamy přejezdů smrti“osadit závorami preventivn­ě i všechny nechráněné přejezdy, kde se vlak kříží se silnicemi 1. třídy. Na nich je velký provoz a zpravidla se tam jezdí i dost rychle. Takových přejezdů je v republice momentálně šedesát. Stavět se bude v roce 2017.

Podobně si správci tratě vytipovali dalších 100 přejezdů, kde se cesta kříží s železniční­m koridorem a kde pro změnu uhání rychle vlak. Dvacet čtyři z nich se nějak změní.

Na všech nechráněný­ch přejezdech silnic 1. třídy začnou od příštího roku vyrůstat šraňky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia