MF DNES

Popov: Je za tím politický tlak

- Jitka Vlková, Aleš Černý redaktoři MF DNES

Zásah centrální banky a Finančního analytické­ho útvaru proti ERB bank nemá na českém bankovním trhu od dob bankovní krize na přelomu tisíciletí obdoby. Banka zřejmě brzy přijde o licenci a má zablokovan­é všechny účty. Ruský majitel Roman Popov tvrdí, že jde o cílenou politickou likvidaci.

V pondělí analytici ministerst­va financí na ERB bank podali trestní oznámení a nařídili jí zablokovat veškeré prostředky na účtech – mají totiž podezření na praní špinavých peněz. A ČNB v úterý nařídila výplatu klientů ERB bank z garančního fondu, protože banka neplní své závazky. Popov se v rozhovoru pro MF DNES brání: „Nikdy jsme se nedostali do minusu. Měli jsme a máme dostatečno­u likviditu.“Obě špatné zprávy přišly poté, co Popov ČNB údajně oznámil, že pro ERB bank našel kupce a hodlá z ní odejít.

„Důvodem je nátlak, který v poslední době v Česku pociťuji. Do včerejšího dne jsem doufal, že v tom není žádná politika. Někdo má ale určitý zájem nás zlikvidova­t,“říká. Politický tlak blíže nevysvětli­l.

Roman Jakubovič Popov, šéf a většinový akcionář ERB, tvrdí, že mu české úřady házejí klacky pod nohy. ERB podle něj doplatila na to, že svěřila přes noc ČNB 200 milionů korun, jež měli „její makléři“zhodnotit, nebo vrátit, což ale včas neudělali. „Myslím, že to byla uměle vytvořená situace,“říká Popov v rozhovoru s MF DNES.

ČNB odmítá jeho výroky komentovat. Popovovo tvrzení však nedává valný smysl – už proto, že ČNB žádné makléře nezaměstná­vá.

Poslední kapkou pro ERB každopádně bylo zablokován­í účtů ze strany Finančního analytické­ho útvaru ministerst­va financí. „Nemůžeme disponovat prostředky, které máme u ČNB. Jde celkem o miliardu a padesát milionů korun. Máme velmi slušnou likviditu,“tvrdí Popov.

Jak FAÚ zdůvodnil zablokován­í vašich účtů?

Kvůli nějaké rizikové transakci. FAÚ asi ví něco ohledně nějakého našeho klienta, co my nevíme. A tak jsme pojali podezření, že je vše cílené. Je to paradox – nevíme, o jakou transakci šlo, a na příkaz státního orgánu nesmíme plnit své závazky.

Prý jste chtěl banku prodat.

Důvodem je nátlak, který v Česku v poslední době cítím. Dva roky nám státní orgány neumožňují pracovat. Vše začalo v roce 2014, kdy s námi bylo zahájeno správní řízení. Banka byla obviněna z ukradení prostředků na mzdy. Pak se ukázalo, že nebylo ukradeno nic.

V roce 2015 v bance proběhla hloubková kontrola. Co zjistila?

Kontrolu provádělo od července 48 lidí z ČNB, přičemž naše banka má 90 zaměstnanc­ů. Byly zjištěny nedostatky v tom, že nemáme plně odpovídají­cí řídicí a kontrolní systém. Nastavili jsme 40 směrnic tak, abychom vyhověli požadavkům.

V jaké kondici banka byla?

Ke konci roku 2015 měla velkou likviditu v eurech. Dosáhli jsme i provozního zisku. Rozhodli jsme se nakoupit cenné papíry jedné rakouské firmy v hodnotě 60 milionů eur. O tomto záměru jsme informoval­i ČNB. Z její strany nebyly výtky. Jenže po dvou měsících začala mít ČNB k této transakci připomínky a padlo trestní oznámení. Od té doby jsme ale nebyli žádným vyšetřovat­elem kontaktová­ni.

O jakou firmu a obchod šlo?

M&A. Přes ně se měly nakupovat státní dluhopisy. Výhledová smlouva byla na 20 let.

Co následoval­o?

 ?? Foto: ČTK ?? Roman Jakubovič Popov tvrdí, že jeho banka ERB má u ČNB miliardu korun.
Foto: ČTK Roman Jakubovič Popov tvrdí, že jeho banka ERB má u ČNB miliardu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia