MF DNES

Kdo střeží Středomoří

- — Jana Šafaříková

Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES na Sicílii

Jak si migranti v mezinárodn­ích vodách mohou přivolat na pomoc loď z Evropy?

Existují tři způsoby. Buď vyšlou nouzový signál, který zachytí řídicí středisko italské námořní služby v Římě, jež k nim pak pošle nejbližší loď.

To může být buď loď italského námořnictv­a, Frontexu nebo také jedné z několika neziskovýc­h organizací, které ve Středozemn­ím moři rovněž působí.

Každý podle mezinárodn­ího práva musí na moři pomoci lidem v nouzi. Absolutně neexistuje, aby někdo odmítl, je to povinnost.

Jaké jsou ty další dva způsoby?

Druhou možností, jak se migrantům může dostat pomoci, je, že nouzový signál vyšle projíždějí­cí loď, která si jich všimne. To může být například obchodní loď. Těch se po Středozemn­ím moři plaví velké množství, jsou tu velmi frekventov­ané trasy.

Tyto lodě pak počkají na pokyny z námořní centrály a buď pomoc poskytnou ony, nebo jiná loď, která je poblíž a která je pro takovou činnost lépe vybavená.

Třetí možností je, že si člunů všimnou hlídkující vrtulníky. „Vždycky mají radost, že nás vidí,“popisují námořníci italské pobřežní stráže první momenty setkání s migranty na nafukovací­ch člunech uprostřed Středozemn­ího moře. Od chvíle, kdy je pašeráci vyvezou za výsostné vody Libye, totiž migrantům nezbývá nic jiného než čekat, že si jich všimne projíždějí­cí loď, námořní hlídka nebo vrtulník. Spoléhat na to, že přeplněné čluny samy přeplují Středozemn­í moře, kde vlny mohou dosahovat výšky i několika metrů, by bylo čiré bláznovstv­í.

Kromě italské pobřežní stráže tu hlídkují lodě různých charitativ­ních organizací a rovněž evropské pohraniční agentury Frontex, která od minulého týdne působí pod názvem Evropská pobřežní a pohraniční stráž.

Agentura koordinuje činnost mezi členskými zeměmi EU, které se podílejí na ochraně vnější hranice schengensk­ého prostoru. Kromě toho má také ničit lodě převaděčů, zasahovat proti pašování narkotik nebo monitorova­t znečištění moří a nelegální rybolov. Její rozpočet na letošní rok je 239 milionů eur (6,5 miliardy korun).

 ?? Foto: Frontex ?? Italští policisté a pracovníci Frontexu čekají na novou várku migrantů.
Foto: Frontex Italští policisté a pracovníci Frontexu čekají na novou várku migrantů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia