MF DNES

Začíná souboj Eco vs. Nesbo

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Album Ivan Hlas Tria nese název Krásnej den a dostala se na ně i nová verze skladby z filmu Báječná léta pod psa.

Nestýská se vám někdy po bigbítové sestavě se vším všudy?

Abych řekl pravdu, tak mi to nechybí. V triu s kytaristou Norbim Kovácsem a violoncell­istou Olinem Nejezchleb­ou jsme dospěli do tvaru, který nám vyhovuje. A když se nám trošku zasteskne, tak máme společný program s Vláďou Mišíkem a Etc..., kde ten bigbít je. Takže vždycky se najde dost velice šikovných kamarádů, kteří nám to dopřejí.

Dřív jste vydával nahrávky pravidelně, před minulou deskou byla šest let pauza. Proč?

Nebyla nabídka. Já to mám často tak, že až závazek mě dožene k činnosti. Jiří Suchý říkal, že největší inspirace je termín, a to na mě sedí úplně nejvíc. Taky se hodně hrálo, živé hraní

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Velký knižní čtvrtek dnes na pulty českých knihkupect­ví vyšle hned patnáct nových titulů – třetí román Jiřího Hájíčka Dešťová hůl nebo pokračován­í aristokrat­ické série Evžena Bočka, nyní s podtitulem Aristokrat­ka na koni.

Navíc se však organizáto­ři tentokrát rozhodli vyhlásit velkou čtenářskou anketu, ve které zvolí nejlepší knihu Velkého knižního čtvrtka za uplynulých deset sezon. Vybírat je pro nás vlastně nejdůležit­ější. Nápady mám zaplaťpánb­ů pořád.

Proč jste se rozhodl předělat svoje starší písničky?

Nepochází to z mojí hlavy, já se ohlížím poměrně nerad. Nicméně jsem je vybíral spíš namátkou, jen jsem se zaměřil na věci, které zapadly. Připadalo mi škoda, že je lidi neznají, a navíc v čistě akustické úpravě najednou dostaly jiný smysl. Udělali mohou z doposud 130 vydaných knih včetně úspěšných titulů od norské literární hvězdy Jo Nesboa, Angličana Simona Mawera nebo českých autorů Petry Hůlové, Jaroslava Rudiše či Martiny Formanové.

Hlasuje se na internetu

Hlasovat se bude prostředni­ctvím internetov­ých stránek Velkého knižního čtvrtka. „Soutěž jsme se rozhodli uspořádat ve chvíli, kdy jsme zjistili, že jde už o desátou sezonu. Z prodejnost­i sice dokážeme odhadnout, která kniha byla nejúspěšně­jší, jsme si zkušební poslech a od skalních fanoušků mám dobré reakce. Ještě nám radili, co zařadit, ale to by vzniklo trojalbum.

Jak se vám předělávky dělaly?

Například jsme zařadili titulní píseň z filmu Báječná léta pod psa, která už má beztak dvě dost rozdílné verze. Tehdy jsme ji natočili s Radimem Hladíkem a Davidem Kollerem a potom i s mojí kapelou Nahlas. zajímá nás však také názor čtenářů,“vysvětlil obchodní ředitel internetov­ého knihkupect­ví Kosmas Ctirad Fuchs, které stojí za obnovenou tradicí Velkého knižního čtvrtka.

Vůbec nejprodáva­nější knihou celého projektu je prozatím román Pražský hřbitov od Umberta Eca, na druhém místě se drží Jo Nesbo a jeho Sněhulák, třetí místo zaujala Aristokrat­ka ve varu Evžena Bočka. Dohromady se všech 130 titulů prodalo více než milion výtisků. Hlasování, ve kterém mohou čtenáři také něco sami vyhrát, skončí 13. listopadu. Třetí verzi zaranžoval Norbi, je zase úplně jiná, ale ta písnička funguje sama o sobě. Až mě překvapilo, co se s ní dá udělat.

Norbi Kovács je fenomenáln­í kytarista. Netrpíte vedle něj někdy pocitem méněcennos­ti?

Naopak, působí mi to obrovskou radost. Naše trio má skvělou výhodu v tom, že zahrnuje tři individual­ity a každý si dělá to svoje. Norbi je

 ?? Foto: Martin Štěrba, ČTK ?? Ivan Hlas vydá desku ze své starší tvorby po šestileté pauze.
Foto: Martin Štěrba, ČTK Ivan Hlas vydá desku ze své starší tvorby po šestileté pauze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia