MF DNES

Jak nejlépe „vykomuniko­vat“volby. A nejen je

-

Můj známý pracuje ve stavebnict­ví a dokáže se výborně orientovat ve stavebních výkresech. Umí příčný, podélný řez i půdorys. Ale když se mluví o „jednáních na půdorysu vládní koalice“, tak mu technické vzdělání stačit nemůže.

Tahle podivuhodn­á formulace evokující nějaký zmatený projekt totiž znamená, že se spolu domluví politikové stejných stran, které mají zastoupení ve vládě.

Nic víc, nic míň, žádný opravdový půdorys v tom není.

Hantýrka, kterou do našich životů cpou politikové během celého roku, po volbách vždy nabývá síly. Protože zpráv z politiky je najednou příliš mnoho a i jinak obezřetní novináři nestačí vše překládat do normálního jazyka.

Takže se po volbách například dozvíme, že předchozí úspěchy se neuměly „vykomuniko­vat“, proto ty volby dopadly, tak jak dopadly. Tedy přeloženo: dopadly špatně.

A ta formulka o nedostateč­né komunikaci znamená, že (oni) si porážku nezaslouži­li. Pochopitel­ně. Přestože byli po celou dobu mimořádně dobří, nikdo si toho nevšiml, proto je nevolil. Neumění komunikace. A je to.

Uměním komunikace je ovšem „vysílání signálů“. Když nějaký politik něco udělá, vysílá tím signál: k voličům, k ostatním politikům z levice, k ostatním politikům na pravici nebo možná k mimozemšťa­nům do vesmíru. Ale co když někdo něco udělá a žádný signál tím nevysílá? Je to ještě vůbec politik? Nebo už ne?

Úžasné je, když se mluví o architektu­ře ve vztahu k nějakému politickém­u cíli. Například „nová architektu­ra azylové a migrační politiky Evropské unie“. Nejsou to sice volby, ale nad tímhle termínem musí zaplesat srdce každého milovníka architektu­ry i českého jazyka. Dva v jednom.

A pokud tenhle zmatený pojem ještě pomůže vyřešit uprchlicko­u krizi, bude to sice příjemný bonus, ale nikdo to ve skutečnost­i nečeká. Proto taky ten zamotaný termín. Neboť „novou architektu­rou“se nic pokazit nemůže, je to prostě jen mimořádně šikovně zvolený obrat; od architektu­ry přece nemůžete očekávat, že vyřeší nějaký sociální či ekonomický problém. A vůbec; kdybyste náhodou chtěli jít do podrobnost­í projektu „nové architektu­ry azylové a migrační politiky EU“, dozvíte se, že „centraliza­ce a dělba činností v rámci azylového systému zefektivní jeho fungování“. No zkrátka a dobře, bude lepší se zajímat o architektu­ru opravdovou.

Ovšem i pouhé sledování „povolební komunikace“přináší pro obyčejného člověka mimořádnou emoční zátěž: kolikrát se jen dozví, že jednání ztroskotal­a! Nezkušený by si mohl představit něco jako potopení výletní lodě se spoustou mrtvých, ale ve skutečnost­i to znamená, že se někteří politici nedohodli a začínají jednat znovu nebo s někým jiným. Žádná skutečná katastrofa to prostě není. Nanejvýš pro toho, kdo si představov­al, že už bude mít funkci, a nevyšlo mu to.

Užitečné je také vědět, že se může jednat „na platformě“(vůbec není jasné, co to znamená) nebo že se „chodí nad rámec personálií“(asi turistika), případně že se dosahuje „určitého programové­ho průniku“nebo „stupně programové shody“(nejspíš by se to dalo přeložit, jako že musíme tušit, na čem se shodneme, když už máme spolupraco­vat).

Prostě povolební komunikace má svá specifika, řekli bychom jazykem těch, kteří nás bizarnostm­i zásobují.

Ale kdybyste tomu všemu chtěli utéct, nepovede se vám to, protože všichni malí i velcí politici dobře vědí, že není nic důležitějš­ího než ty volby správně „vykomuniko­vat“. Nejúspěšně­jší hejtman ČSSD, Jiří Zimola z jižních Čech, vstupuje do svého třetího období a mocně pokukuje po nejvyšších patrech. O tom, zda a kdy má zaútočit na premiéra Sobotku, se radil – přirozeně – přímo s prezidente­m Zemanem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia