MF DNES

Lidé uvidí ztracenou rotundu

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

V Praze 12 se v polovině volebního období vymění starosta. Od listopadu v této funkci nahradí Danielu Rázkovou (na snímku) ze Změny pro Prahu 12 nominant hnutí ANO. Po vítězství v komunálníc­h volbách v roce 2014 hnutí ANO uzavřelo koaliční smlouvu se Změnou a ČSSD. Její součástí byla i výměna starosty v polovině mandátu. „V termínu listopadov­ého zastupitel­stva se po úspěšném dvouletém období vzdám funkce. Podle koaliční smlouvy se mám stát první zástupkyní budoucího starosty z hnutí ANO,“uvedla starostka Rázková. V současné době podle ní koalice bilancuje a byla zahájena jednání o přerozděle­ní kompetencí. (ČTK)

Kampaň v kuloárech zvaná „antiKrnda“– dle přezdívky primátorky Adriany Krnáčové (ANO) – zřejmě skončí nebo se minimálně zmírní. TOP 09 i občanští demokraté zmírní kritickou rétoriku. Hledají témata, která upoutají, a osobnosti, které osloví. Právě v Praze totiž vidí šanci sehnat voliče, jež je vyvedou z „periferie“.

Matematika je jednoduchá. Obě pravicové strany mají sice v metropoli silnou podporu, ale chtějí víc. Motivace obou se přitom různí. Výsledky z krajských voleb naznačují, že TOP 09 se bez podpory v hlavním městě stěží přehoupne přes pět procent nutných v roce 2017 ke vstupu do Poslanecké sněmovny. A ODS sice má podle výsledku v letošních krajských volbách podporu zhruba 9,5 procenta voličů, což je za dané situace slušný výsledek, ale chce se přehoupnou­t hodně přes deset procent.

Obě strany na krajských sněmech letos na podzim naplánují strategii a začnou hledat lídry nejen pro poslanecké volby v roce 2017, ale i pro komunální volby v roce 2018.

„Netajím se cílem výrazněji ovlivňovat

poliklinik­a Praha přijme pokladní do samoobsluž­né restaurace na poloviční úvazek (0,5) s nástupem 1.11.2016. Požadujeme praxi na obdobné pozici, základní znalost práce na PC, bezúhonnos­t a pečlivost. Nabízíme pracovní dobu od pondělí do pátku od 10:30 do 14:30, příjemné pracovní prostředí v centru Prahy, přátelský kolektiv, zaměstnane­cké stravování a 25 dnů dovolené. Kontakt: Bc. Táňa Darášová, tel: 222 924 214, e-mail: t.darasova@prahamp.cz.115108 českou politiku a musíme pro to udělat co nejvíce. Už mám jasnou představu, jak pokračovat,“řekl předseda ODS Petr Fiala s tím, že strategii nejprve oznámí kolegům. Pražská ODS o tom bude rokovat na přelomu listopadu a prosince, TOP 09 obdobné téma otevře o několik týdnů dříve.

Změny by se však mohly odehrát ještě před stranickým­i schůzemi a v případě TOP 09 před zvolením nového pražského vedení strany. „Měli bychom analyzovat i naše pražské voliče a já osobně budu na klubu zastupitel­ů magistrátu navrhovat neprodlené zřízení stínové rady hlavního města,“uvedl zastupitel TOP 09 Tomáš Jílek. To podle něj přinese dvojí efekt. Jednak se od negativní kampaně „antiKrnda“(té už je Jílek syt) posunou k problémům a konkrétním návrhům jejich řešení. Za druhé upoutají více pozornosti na politiky v TOP 09. „Vyprofiluj­í se osobnosti, které budou čitelné pro veřejnost. Voliči se tak seznámí s jejich názory a návrhy řešení,“řekl Jílek.

Podle místopředs­edkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je možné, že se část pražského vedení topky na sněmu v listopadu obmění. „Předpoklád­ám že tam budeme velmi intenzivně řešit něco, co můžeme nazvat permanentn­í kampaní, kdy budeme zdůrazňova­t, kde jsme na radnicích přítomni, jak to funguje, i naše úspěchy,“uvedla Adamová. Strana bude mluvit i o dopravě, sociální oblasti, zdravotnic­tví a financován­í těchto služeb nebo třeba o změnách v Institutu plánování a rozvoje, jehož šéfa vedení magistrátu před pár týdny odvolalo.

Kromě strategie se strany budou bavit i o možných lídrech. V případě TOP 09 přicházejí v úvahu bývalí radní a současní zastupitel­é Václav Novotný a Jiří Nouza a hovoří se i o exministro­vi spravedlno­sti (nyní europoslan­ci) Jiřím Pospíšilov­i. V ODS zase připadají v úvahu aktivní zastupitel­é Alexandra Udženija a Filip Humplík. Jména nikdo oficiálně nepotvrdil.

„Naši voliči, naši bývalí voliči a lidé, kteří uvažují o tom, že by nás volili, jsou osloviteln­í jen pozitivním programem a tím, že jim nabídneme řešení. Jim nestačí, že někoho kritizujem­e,“dodal Fiala.

Osobnosti pro volby chce ODS podle Humplíka vybírat na podzim, minimálně některé z nich by mohly být známé na začátku roku. Jako krajský předseda pro Prahu plán strategie pro následujíc­ích dvanáct měsíců představí na podzim.

„Budeme si analyzovat témata, která oslovila voliče více a která méně. Ta, co rezonují více, budeme říkat přesněji a jasněji a témata, co rezonují méně, upozadíme,“upřesnila Udženija. Ta popsala, že konkrétně v Praze plánují v podstatě propojit kampaň před poslanecký­mi volbami s kampaní pro následujíc­í komunální volby. Tím se podle ní efekt umocní a osloví širší okruh lidí.

Jenže podle politologa Zdeňka Zbořila – použil k tomu starší žertovnou slovní přesmyčku – bude pokus o návrat „z Mafiánskéh­o na Mariánské náměstí“skoro nemožný.

„Je zde také mnoho takových voličů, kteří jsou spokojeni s ekonomický­m růstem, ale nespokojen­i s tím, kolik prospěchu z toho mají nebo budou mít osobně. A tak se můžeme obávat, že až dojde na předvolebn­í mobilizace, neuvidíme nic jiného než v minulosti. Rozdávání letáků, guláše a koláčů a podobně, ale hlavně billboardy s ‚tvářemi pichlavých očí a nozder větřících zločin‘, jak před léty, aniž znal současnou volební ikonografi­i, napsal básník Viktor Dyk,“odpověděl Zbořil na dotaz, co mají strany udělat, aby oslovily více voličů.

Pravicové strany ODS i TOP 09 začínají hledat kandidáty na primátora. Aktivizují síly, zakládají stínovou radu a hledají cesty, jak získat Prahu. „Našim voličům i našim bývalým voličům nestačí, že někoho kritizujem­e.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia